73-aastase Draghi kohtumine Mattarellaga kestis veidi üle tunni ja presidendiadministratsiooni ametnik ütles ajakirjanikele, et Mattarella andis Draghile mandaadi valitsuse moodustamiseks, vahendab Associated Press.

Viie Tähe Liikumise (M5S) ja Demokraatliku Partei koalitsiooni juhtinud tehnokraadist peaminister Giuseppe Conte oli sunnitud eelmisel kuul tagasi astuma, sest endine peaminister Matteo Renzi lahkus koos oma väikese erakonna Italia Vivaga koalitsioonist. Renzi polnud nõusid Conte plaaniga Euroopa Liidu taastefondi raha kulutamiseks.

Euroopa võlakriisi ajal euro päästmise eest hüüdnime „Super Mario” saanud Draghi võimalikust määramisest mittepoliitilise valitsuse etteotsa, kui Conte ei suuda parlamendis toetust saada, hakkasid kuulujutud levima juba varem. Läbirääkimised erakondade vahel lõppesid eile tulemusteta.

Draghi suurim takistus on Itaalia parlamendi suurima fraktsiooni, M5S-i toetuse kindlustamine. M5S soovis Conte peaministriks jäämist ja taunis Renzi võimumängu, mis Conte kukutas.

M5S-i juht Vito Crimi ütles, et erakond toetab ainult poliitilist valitsust. „See ei hääleta Mario Draghi juhitud tehnilise valitsuse kui sellise poolt,” teatas Crimi oma avalduses.

M5S-i jaoks kujutaks Draghi valitsus pea eksistentsiaalset dilemmat. See populistlik liikumine tõusis võimsa poliitilise jõuna esile vastuseks Itaalia eelmisele tehnokraatide valitsusele, mida juhtis aastatel 2011-2013 Mario Monti.

Contega peaministri ametis on M5S juhtinud kaht järjestikust valitsust alates 2018. aastast, olles kõigepealt liidus paremäärmusliku Liiga ja siis vasaktsentristliku Demokraatliku Parteiga.

Mattarella ütles eile õhtul rahvale, et tal ei ole sisuliselt valikut: kuigi ennetähtaegsed parlamendivalimised oleksid demokraatia toimimise mõttes vajalikud, ei ole need praegusel raskel ajal soovitavad.

„Seetõttu on minu kohus teha üleskutse kõigile jõududele parlamendis, et nad annaksid usalduse kõrge profiiliga valitsusele, mis ei ole seotud ühegi poliitilise jõuga,” ütles Mattarella.

Populaarsusküsitluste järgi juhtiv parempoolne opositsioon sooviks endiselt ennetähtaegseid valimisi, kuigi endise peaministri Silvio Berlusconi erakond Forza Italia andis mõista, et toetaks tehnokraatide valitsust.