Möödunud nädalal selgus ERR-i tellitud Turu-uuringute küsitluse tulemustest, et Keskerakonna toetus muust rahvusest valijate seas 43 protsenti, mis on erakonna jaoks rekordmadal tase. Parematel aegadel on Keskerakonna toetus selles valijagrupis olnud üle 80 protsendi.

Saartsi sõnul on sellisel langusel mitmeid võimalikke seletusi. "Uus koalitsioonileping ei paku venekeelsetele just kuigi palju: kodakondsuse temaatika pandi kalevi alla; põlevkivisektori tulevik Ida-Virumaal tekitab tänu valitsuse vastuolulistele sõnumitele endiselt ärevust; venekeelse hariduse allesjäämine on võit, kuid ega mingieid radikaalseid reforme keegi ka ei eeldanud," loetles politoloog.

Teise põhjusena nimetas Saarts tõika, et paljudele venekeelsetele inimestele ei meeldi Pronksõduri teisaldada lasknud Reformierakond. "Selliseid asju ei unustata ka 14 aastat hiljem."

Toetuse langust tingib ka asjaolu, et abielureferendum jäi tänu Keskerakonna poolevahetusele ära. Samas oli venekeelne elanikkond selleteemalise rahvahääletuse kõige innukam toetaja.

Keskerakonna venekeelsed toetajad on liikunud ennekõike EKRE ja Eesti 200 taha. "Konservatiivsele vene valijale näivad EKRE sõnumid palju tuttavlikumad, kui ta võrdleb neid Putini või Savisaare-aegse Keskerakonnaga, ning ta ei tunne erilist kokkukuuluvust noormemapoolse, liberaalse ja läänemeelse Keskerakonna praeguse eliidiga," rääkis Saarts. "Liberaalsemate vaadetega ja nooremapoolsele vene valijatele paistab aga partei ilmselt liialt vanamoodne ja väheinspireeriv."

Järeldusteks liiga vara

Millist mõju võiks venekeelse valijaskonna vähenemine kohalike omavalitsuste valimistele avaldada, on Saartsi sõnul praegu ennatlik öelda. "Ometi on ka paljudele keskerakondlastele selge, et sellist edu kohalikud valimised vene segmendis neile ei too, nagu varasematel aastatel," lisas ta.

See, et Keskerakond võib Tallinnas oma positsiooni kaotada, on viimase 16 aasta lõikes täna realistlikum, kui kunagi varem, arvas Saarts. Ometigi ei tähenda see seda, et Keskerakond ei võiks pealinnas valimisi võita ning uut koalitsiooni moodustada. "Tõenäosus, et Keskerakond Tallinnas üldse võimuta jääb ja ülejäänud parteidel õnnestub tema vältimiseks ülimalt kirju võimuliit moodustada, on üsna väike," rääkis Saarts.

Praeguse olukorra ümber pööramiseks tuleks Keskerakonnal mõelda sellele, milliseid strateegiaid vene valijatele lähenemiseks või taaslähenemiseks kasutada. Teatud kadu on Saartsi sõnul paratamatu, kuid suureks väljakutseks kujuneb küsimus, kuidas ära hoida edasist hajumist. "Mingit võluvitsa siin pole, lihtsalt partei nooremapoolne ja eestikeelne eliit peaks püüdma saama parema tunnetuse, mida keskmine vene valija Lasnamäel ja Ida-Virus mõtleb. Kohati paistab, et neil on see side kaduma läinud."