Massaquoi ise eitab kõiki süüdistusi, vahendab Yle Uutiset.

Tamperes elanud Massaquoi vahistati 2020. aasta märtsis. Kahtlustatavate kuritegude uurimine algas 2018. aastal.

Süüdistused on seotud Massaquoi väidetava tegevusega Libeeria teises kodusõjas, mis kestis 1999. aasta 21. aprillist kuni 2003. aasta 18. augustini. Prokuröri mainitud väidetavad kuriteod on väga jõhkrad.

Libeeria teises kodusõjas olid vastamisi Libeeria presidendi Charles Taylori väed ja mässuliste väed, mida tuli toetama võitlejaid naaberriigist Guineast.

Massaquoi kuulus mässuliste rühmitusse nimega Revolutionary United Front (RUF), mis oli varem sõdinud valitsuse vastu aastatel 1991-2002 toimunud Sierra Leone kodusõjas. RUF oli sisevastuolude tõttu lõhenenud ja osa sellest toetas Taylorit. Taylor kutsus omale ustavad RUF-i võitlejad Libeeriasse võitlema mässuliste vastu. Neist 200 hakkas alates 1999. aasta detsembrist Libeeria sõjategevuses osalema.

Massaquoi oli organisatsioonis mõjukas tegelane. Ta oli sõjaväeline juht ja RUF-i juhi Foday Sankohi isiklik abi. Kuni 2002. aasta kevadeni oli ta ka RUF-i kõneisik.

Hinnangud kodusõja ohvrite arvu kohta on väga erinevad. Tapetud tsiviilisikute arvuks on hinnatud 150 000-300 000.

Prokurör on esitanud Massaquoile süüdistused kümnetes mõrvades perioodil 1999. aasta 7. jaanuar kuni 2003. aasta 9. märts.

Süüdistuse järgi käskis Massaquoi oma sõduritel mõrvata kümneid tsiviilisikuid ja mõrvas neid ka ise.

Süüdistuse järgi mõrvati paljud tsiviilisikud mahalasmise läbi. Mõrvati tsiviilsikuid, kes otsisid toitu poodidest, kuhu oli sisse murtud.

Ühe massimõrva käigus sõidutati tsiviilisikuid Kamatahun Hassalasse, kus sõdurid sulgesid neid hoonetesse, mis süüdati põlema. Massaquoi oli prokuröri sõnul selle juures ja andis käsu tsiviilsikute elavalt põletamiseks.

Sama juhtumiga seoses käskis Massaquoi prokuröri sõnul põletada umbes kümme last, kes olid kööki suletud.

Massaquoi sõdurid vägistasid lisaks vangi võetud naisi, kes seejärel väidetavalt Massaquoi käsul mõrvati.

Süüdistuse järgi tappis Massaquoi tulistades ja noaga kümneid vange.

Süüdistuse järgi vägistas Massaquoi Kamatahun Hassalas ja Foyas kaheksa naist. See juhtus süüdistaja sõnul tõenäoliselt 2002. aastal.

Lisaks ise toime pandud mõrvadele ja vägistamistele ning nende lubamisele süüdistatakse Massaquoid rasketes sõjakuritegudes ja rasketes inimõiguste rikkumistes.

Süüdistus sisaldab ka lapssõdurite kasutamist lahingutes, surnukehade tükeldamist ja isegi inimsöömist.

Süüdistuse järgi tükeldas Massaquoi ise ja käskis tükeldada surnukehi, millest on siis tehtud tema käsul süüa. Süüdistuse järgi sõi ka Massaquoi ise inimestest tehtud toitu.