Grupp Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) agente, kes väidetavalt jälitasid Navalnõid tema reisidel Venemaal ja korraldasid tema mürgitamise, vastutavad ka mitme teise inimese mõrvamise eest, väidetakse Bellingcati, The Insideri ja Der Spiegeli uurimuses. Esitatakse tõendid, et FSB töötajad olid seotud ajakirjanik Timur Kuaševi, poliitik Nikita Issajevi ja aktivist Ruslan Magomedragimovi surmadega, vahendab Meduza.

Nikita Issajev

Liikumise Uus Venemaa endine juht ja võimudele lojaalse erakonna Õiglane Venemaa juhi Sergei Mironovi nõunik Issajev suri 2019. aasta 16. novembril rongis teel Tambovist Moskvasse. Surma ametlik põhjus oli infarkt, aga tema surnukeha kremeeriti tema enda soovi kohaselt enne, kui oleks võinud toimuda lahkamine. Lekkinud lennuandmed näitavad, et samad FSB agendid, kes jälitasid ja väidetavalt mürgitasid Navalnõi, olid aasta jooksul enne tema surma seitsmel korral ka Issajeviga samal ajal samades linnades. Uurijad ei leidnud küll lõpuks reisidokumente, mis oleksid näidanud, et agendid olid ühel ajal Issajeviga Tambovis, aga lekkinud telefoni metaandmed näitavad väidetavalt, et üks FSB grupi liige oli 2019. aasta novembris koos temaga Tambovis, mis viitab Bellingcati ja partnerite sõnul sellele, et agendid võisid Tambovisse reisida valenimede all või lihtsalt näiteks autoga.

Bellingcat ja The Insider möönavad, et ei ole selget loogilist seletust sellele, miks FSB oleks pidanud Issajevi sihikule võtma, sest viimane oli Kremlile täielikult lojaalne. Uurijad spekuleerivad, et Issajev võis töötata Venemaa Välisluureteenistuse (SVR) heaks viisil, mida FSB võis tõlgendada reetmisena. Selle kohta ei ole aga mingeid tegelikke tõendeid.

Ruslan Magomedragimov

Liikumise Ühtsus aktivist Magomedragimov leiti oma autost surnuna 2015. aasta 24. märtsil Dagestanis Kaspiiskis. Kuigi ei ole mingeid märke võitlusest, on Magomedragimovi ametlik surma põhjus lämbumine. Tema sugulaste sõnul leiti surnukeha kahe väikese jäljega kaelal, mis paistsid süstlajälgedena.

Uurivad ajakirjanikud leidsid, et FSB väidetava mürgitamismeeskonna agent Ivan Ossipov lendas 2014. aasta jaanuaris kaks korda Dagestani pealinna Mahhatškalasse ja neli päeva enne Magomedragimovi surma Põhja-Osseetia pealinna Vladikavkazi. Ossipov naasis Moskvasse kaks päeva pärast Magomedragimovi surnukeha leidmist. Teine FSB väidetava mürgitamismeeskonna liige Konstantin Kudrjavtsev, kellega Navalnõi hiljuti telefoni teel tund aega juttu ajas, külastas Vladikavkazi umbes nädal enne Magomedragimovi surma. Ossipov viibis Mahhatškalas ka mitmel teisel korral ning Bellingcat ja partnerid tunnistavad, et need Magomedragimoviga samal ajal seal viibimised olid ilmselt lihtsalt kokkusattumused. Ajakirjanikud tunnistavad ka, et kellegi tapmine süstiga oleks Venemaa julgeolekuaparaadi jaoks äärmiselt ebatavaline.

Aasta pärast Magomedragimovi surma leiti oma korterist surnuna Ühtsuse esimees Nazim Hadžijev. Paistis, et teda oli korduvalt pussitatud. Bellingcati uurijad pakuvad, et FSB võttis liikumise Ühtsus sihikule kui võimaliku ohu riiklikule julgeolekule, sest see pooldas Dagestani teatud alade ühendamist Aserbaidžaaniga, et luua autonoomne „Lezgistan” – lesgide maa.

Timur Kuašev

Ajakirjanik ja inimõiguste aktivist Kuašev leiti surnuna 2014. aasta 1. augustil Kabardiini-Balkaari vabariigi pealinnas Naltšikis. Kuaševi kaenlaaugust leiti süstlajälg ning tema näol ja põlvedel olid kriimustused ja verevalumid, aga surma ametlik põhjus oli südamehaigus. Uurivad ajakirjanikud avastasid mitmeid FSB agentide külaskäike sellesse piirkonda. Kudrjavtsev saabus Naltšikisse 13. juulil, Ossipov saabus 22. juulil Mineralnõje Vodõsse ning Deniss Matšikin ja Roman Matjušin külastasid 29. juulil Vladikavkazi. Matjušinil, Matšikinil ja Ossipovil olid kõigil tagasilennupiletid Moskvasse, aga kõik lükkasid lennu päeva võrra edasi. „Nähtavasti ei läinud miski plaanipäraselt ja kõik lükkus päeva võrra edasi,” tegid Bellingcati uurijad järelduse.

Ajakirjanikud leidsid, et valvekaamerad, mis asusid Kuaševi kodu ja koha vahel, kus teda viimati elusana nähti, olid tema surmapäeval kõik väljalülitatud. Kuaševi vereproove analüüsisid mõistatuslikult FSB väidetavatele mürgitajatele tööd andva Moskva uurimisinstituudi eksperdid.

Bellingcat ja partnerid teatavad, et Kuašev oli regiooni üks väheseid sõltumatuid ajakirjanikke, kellel oli palju vaenlasi. Ta võis FSB silmis surma ära teenida 2014. aasta kohtuprotsessi kajastades, kus süüalused olid 2005. aastal Naltšikis relvastatud rünnaku korraldanud mässulised. Inimõiguslaste sõnul tõi Kuašev välja mitmeid protseduurireeglite rikkumisi sellel kohtuprotsessil.