Hanimägi on ametlikult siiani veel ka Haabersti linnaosavanem. Kui Jüri Ratas kutsus teda uuele ametikohale, tuli otsus langetada kiiresti. "Mõtlemisaega sellistel puhkudel pole. Õhtul küsiti, hommikuks vastus olemas."

Mihhail Korb on Porto Franco skandaali meedias kommenteerinud õige napilt. Olete temaga vahepeal kohtunud, väidab, et on puhas kui prillikivi? Hanimägi sõnab, et veel pole jõudnud, ent see on peagi plaanis. Üks asi on kahtlustus, ent peale selle on tema sõnutsi vaja arutada, kuhu üldse eri küsimused pooleli jäid.

Mis puutub Keskerakonna vastu esitatud kahtlustusse, siis partei konsulteerib juristidega. Avalikult on öeldud, et kahtlustusega ei nõustuta.

"Keskerakond ei soovi mitte ühelgi juhul seda, et samas lauses on kaks K-tähega sõna (Keskerakond, korruptsioon – toim). Ma arvan, et erakond on reageerinud pädevalt ja kiiresti. Alustades sellestki, et peaminister Jüri Ratas võttis poliitilise vastutuse ja astus tagasi. Erakordne ja julge samm," märgib Hanimägi ja tunnustab ka Mihhail Kõlvartit, kes algatas kohe sisekontrolli.

1x
00:00

Keskerakonnale valmistab muret kunagise kampaaniameistri Paavo Pettai nõue. Ta läks mõne aja eest ERJK-sse suure hulga dokumentidega, mis tema sõnul tõendavad, et Keskerakond on talle suure summa võlgu. ERJK tegigi täpselt sellise ettekirjutuse, et Keskerakond peab maksma Pettaile tagasi 1,02 miljonit eurot. Keskerakond kaebas ERJK ettekirjutuse kohtusse (pikemalt saab taustast lugeda SIIT).

Hanimägi teada tuleb esimese kohtuastme otsus lähipäevil. "Üleval tegelikult kaks vaidlust. Üks ERJKga, teine Midfieldiga (Paavo Pettai firma – toim). Küsimused on sisuliselt samad, kas Keskerakond peab saadud teenuste eest maksma rohkem, kui siis maksis. Öeldakse, et raha polnud piisav, tööd tehti rohkem," selgitab ta tagamaid. Partei leiab, et nõue on põhjendamatu.

"Varjud minevikust on väga rasked. Siiralt loodan, et lähiajal saab selgust, mis vaidlustest saab."

Kui aga tuleb Pettaile hiigelsumma maksta, on partei selleks valmis? Hanimägi toob võrdluse, et päriselus ei suurenda see usaldust, kui naabrimees on rahalistes raskustes, ent sõidab ikka džiibiga. Samamoodi tuleb Keskerakonnal võimalusi arvestades kärpeid teha. Ta ütleb, et kärpeid on tehtud praeguse arvestuse järgi 0,5 miljoni euro võrra, ainuüksi personali pealt aasta kohta 300 000 eurot. "Piirkondades pole enam referente ja koordinaatoreid. Peame valimistele minema palju raskemas seisus, vähemate inimestega. Need kärped on selle nimel, et olla valmis nõueteks, mis võib-olla tulevad," arutleb ta.

Kampaania jalgade ja tegudega

Sügisel seisavad ees kohalikud valimised. "Iga tõsiselt võetav valimiskampaania on väga kallis, teame, et pidevalt circa miljoni euro lähedal olnud. Peame arvestama, et raha asemel tuleb kampaaniat teha jalgade ja tegudega. Jalgade all pean silmas otsekontakti – 15 000 liikmega erakonnas vabatahtlikke ja kandidaate leiab, kes valmis ka tuule ja vihmaga seisukohti selgitama," näitlikustab ta võimalusi, kuidas ka kampaania peale vähem raha kulutada.

Mis puudutab annetusi ja rahakogumist, siis Hanimägi hinnangul on kõige olulisem suurendada just liikmete endi panust. "Mitte tõsta liikmemaksu, vaid püüda parandada laekumist. Olen näinud, et viimastel päevadel ja nädalatel on rohkem appi tuldud."

Saate teises on juttu ka ERJKst. Just Keskerakonna eestvedamisel taheti eelmises valitsuses selle roll üle anda riigikontrollile, ent plaan takerdus. Nüüdseks võttis Keskerakond ka ise ERJK likvideerimise eelnõult allkirja ära. Hanimägi selgitab, mis kitsaskohti partei hinnangul ERJK töös ikkagi on ja mistap on vaja ka väliseksperte kaasata.

Mis sihid aga on Keskerakonnal Tallinnas kohalikel valimistel, kas ainuvõim võiks säilida?

Pikemalt juba saates.