Eile saabus karm reaalsus: Trump lahkus ametist ilma massiliste vahistamiste või muude võitudeta väidetava satanistide-pedofiilide-kannibalide eliidi, eriti demokraatide vastu, kelle vastu ta väidetavalt võitles, vahendab Reuters.

Selle asemel vannutati Joe Biden rahulikult ametisse, mis jättis terved leegionid QAnoni tulihingelisi toetajaid mõistatama, mis toimus.

Ühes enam kui 18 400 liikmega Telegrami kanalis olid QAnoni uskujad jagunenud kaheks. Ühed kutsusid endiselt „plaani usaldada” ja teised ütlesid, et tunnevad end reedetuna. „Nüüd on ilmselge, et meid on alt tõmmatud. Ei mingit plaani, ei Q-d, ei midagi,” kirjutas üks pettunu.

Mõned postitused viitasid teooriatele, et võimuhaaramine pidi toimuma enne inauguratsioonipäeva. Teised nihutasid tähtaegu taas edasi ja spekuleerisid, et Trump vannutatakse ametisse 4. märtsil.

„Kas kellelgi on aimu, mida me peaksime järgmiseks ootama või mis võiks olla järgmine samm?” küsis üks qanonlane, kelle sõnul taheti näha „suurt võitu” ja vahistamisi.

Atlantic Councili desinformatsiooni uurija Jared Holt ütles, et ta pole kunagi varem oma jälgitavates QAnoni kogukondades sellises ulatuses pettumust näinud.

„See on kogu see „usaldage plaani” asi. Q uskujad on lihtsalt lasknud end vedada ühe täitumata jäänud lubaduse juurest teise juurde. Kogu liikumine seatakse nüüd kahtluse alla,” ütles Holt.

Ühes teises QAnoni Telegrami kanalis viidi enne Bideni ametisse vannutamist läbi küsitlus 36 000 inimese hulgas ja see näitas, et üle 20% vastanutest ennustasid, et midagi ei juhtu ja Bidenist saab president. 34% uskus aga, et „sõjaväel ja Trumpil on plaan, mis teostub lähitulevikus”, kuigi tunnistati presidendivõimu üleminekut.

Anonüümne isik või isikud nimega „Q” alustas QAnoni liikumise aluseks saanud ähmaste postituste tegemist foorumis 4chan 2017. aastal, väites, et kuulub Trumpi administratsiooni ja tal on ligipääs suurimatele saladustele.

Järgijate arv kasvas koroonaviiruse saabumisega eelmisel aastal plahvatuslikult. Isoleeritult kodus istuvad inimesed said sellest teatava kogukonnatunde. Osalejaid õhutati tegema „oma uurimistööd” ja jagama avastusi ülejäänutega.

Q sõnumite tõlgendajad on saanud omaette kuulsusteks, kes jagavad oma sõnumit sellistes kohtades nagu Facebook, Twitter ja YouTube ning koguvad raha üleskutsetega annetusteks heategevusele või müües „nänni”. Eelmise aasta lõpupoolel hakkasid sotsiaalmeediaplatvormid aga QAnoni vastu võitlema.

Üks tõlgendajatest oli Ron Watkins, üks liikumise liidritest, kes aktiveerisid oma avalikku tegevust pärast Trumpi kaotust 3. novembri presidendivalimistel. Q postitused muutusid samal ajal harvemaks ja lakkasid siis sootuks.

Watkins on modereerimata foorumi 8kun pikaaegne administraator. Q postitas sinna koos erinevate vägivaldsete äärmuslaste ja rassistidega.

Watkins võttis viimase kahe kuu ajal Twitteris ja siis Telegramis omaks Q salapärase tooni ja esines samal ajal ka valimispettuse eksperdina, kelle postitusi Trump ise Twitteris jagas ja keda Trumpi-meelne meedia, näiteks One America News Network intervjueeris.

Eile näis aga Watkins kaotust tunnistavat, kirjutades: „Meil on uus president ametisse vannutatud ja on meie vastutus kodanikena austada põhiseadust, vaatamata sellele, kas me üksikasjadega nõustume.”

Foorumis TheDonald.win, mis asendab pikaaegset Trumpi fännide Redditi foorumit The Donald, pöördusid kasutajad Watkinsi vastu ning nimetasid teda petiseks ja CIA agendiks.

Teised äärmuslased, sealhulgas neonatsid, lubasid seda segadust ära kasutada ja alustada pettunud qanonlaste hulgas värbamistööd.