Harju maakohus otsustas rahuldada Vjatseslav Kalašnikovi kaitsja palve vabastada mees vahi alt ja asendada see elektroonilise valvega.

Süüdistusakti kohaselt süüdistatakse meestkaastäideviijana mootorsõiduki juhi poolt liiklusnõuete rikkumises, millega põhjustas ettevaatamatusest kahe inimese surma ja tekitas kahele inimesele raske tervisekahjustuse.

Kohus nõustub kaitsja seisukohaga selles, et elektrooniline valve suudab ära hoida uute kuritegude toimepanemise samaväärselt kui vahistamine. Kuna Kalašnikovi süüdistatakse liikluskuriteos, siis elektroonilise valve korral on tema liikumine piiratud ja liikluskuriteo toimepanemise oht väiksem, teatas kohus.

Teiseliigiliste kuritegude toimepanemine tema poolt ei ole kohtuniku hinnangul tõenäoline. Ta on varem kriminaalkorras karistamata.

Eelneva tõttu on kohtul veendumus, et uute kuritegude toimepanemise ohtu suudab samaväärselt vahistamisega ära hoida elektroonilise valve kohaldamine. Seega rahuldas kohus taotluse Kalašnikovi suhtes kohaldatud tõkendi vahistamise asendamiseks elektroonilise valvega.

Süüdistus

Põhja ringkonnaprokuratuur saatis 20. oktoobril üldmenetluses kohtusse kriminaalasja, milles süüdistab 20-aastast Khalilovi ja 29-aastast Kalašnikovi tänavu juunis Tallinnas Laagna teel toimunud liiklusõnnetuse põhjustamises, mille tagajärjel kaotas elu kaks inimest.

Meestele esitati süüdistus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb sõidukijuhi liiklusnõuete ja sõiduki käitusnõuete rikkumist, kui sellega on põhjustatud kahe või enama inimese surm.

Kriminaalmenetlusega kogutud andmetel alustasid süüdistatavad ühiselt ja kooskõlastatult 20. juuni õhtupoolikul sõitu Tallinna kesklinnast Lasnamäe suunas. Sõiduki Chevrolet Camaro roolis oli 29-aastane Kalašnikov ja BMW X5 roolis 20-aastane Khalilov, kes kiirendasid ja kihutasid koos mööda Pärnu maanteed Narva maanteele ning jõudsid lõpuks Laagna teele.

Laagna teel hakkasid Kalašnikov ja Khalilov järjepidevalt suurendama kiiruseid, jõudes välja 190-200 kilomeetrini tunnis. Mustakivi 13 juures sõitis Kalašnikovi juhitud Chevrolet mööda sõiduautost Volvo, mida juhtis 54-aastane mees. Chevrolet kannul liikunud BMW sõitis ees liikunud Volvole aga tagant otsa.

Volvo paiskus kokkupõrke tagajärjel vasakule haljasalale ja BMW paiskus pärast Volvoga kokkupõrget paremale tagant otsa esimesel sõidurajal liikunud sõidukile Ford, mida juhtis 39-aastane mees. Ford omakorda paiskus otsa enda ees sõitnud sõidukile Toyota, mida juhtis 28-aastane mees. Sõidukid BMW ja Ford paiskusid kokkupõrkest paremal tee ääres olevasse bussiootepaviljoni, kus seisid kaks jalakäijat, 61-aastane naine ja 32-aastane naine.

Õnnetuses hukkusid 61-aastane naine ja 39-aastane mees ning viga said neli inimest, kes viidi sündmuskohalt haiglasse.

Kriminaalmenetlust juhtinud prokuröri Diana Helila sõnul põhjustasid süüdistatavad oma äärmiselt hoolimatu tegevusega kahe inimese surma ning raskeid tervisekahjustusi kahele liiklusõnnetuses viga saanud inimesele.