Teisipäeval toimunud kohtumisel hoiatasid Rumeenia, Läti, Leedu, Eesti ja Poola suursaadikud Euroopa Liidu juures, et Venemaa kasutab kohtumist propagandaeesmärkidel, selgub arutelu kokkuvõttest, mida Bloomberg on näinud.

Enamik teisi Euroopa Liidu liikmesriike, sealhulgas Saksamaa ja Prantsusmaa, toetavad Borrelli soovi visiidiga edasi minna, öeldakse selles kokkuvõttes. Seda nähakse Euroopa Liidu jaoks võimalusena edastada Moskvale sõnum inimõiguste kohta ja toetada Venemaa kodanikuühiskonda.

Oodatakse, et Borrell teatab visiidi toimumise ajaks järgmise kuu alguse, ütlesid kaks informeeritud allikat Bloombergile. Reisimist võib siiski komplitseerida pandeemia ja kuupäevad võivad veel muutuda. Otsus ei ole veel lõplik.

Enne kohtumist kirjutas Borrelli büroo Balti riikide välisministritele, et teatada, et Borrell oli pahane nende otsuse peale teha Twitteris avaldus, milles kutsuti teda avalikult reisi edasi lükkama, rääkis üks allikas. Vastuseks tõrjus Borrelli meeskond Balti riikide vastuseisu Moskva-visiidile.

Arvestades juhtumi tõsidust, tahab Borrell edastada Euroopa Liidu seisukohad venelastele otse, ütles üks Euroopa Komisjoni ametnik.

Borrelli esindaja ütles Bloombergile, et Euroopa Komisjon ei kommenteeri eraviisilisi vestlusi.