Hiina välisministeerium teatas pärast USA uue presidendi Joe Bideni ametisse vannutamist tehtud karmisõnalises avalduses Pekingi aja järgi täna hommikul, et Trumpi administratsiooni ametnikud olid „Hiina-vastased poliitikud”, kes õõnestasid USA ja Hiina vahelisi suhteid, vahendab CNN.

„(Nad) on kavandanud, propageerinud ja viinud ellu rea hullumeelseid samme, mis on sekkunud tugevalt Hiina siseasjadesse, õõnestanud Hiina huve, solvanud Hiina inimesi ja tõsiselt rikkunud Hiina-USA suhted,” öeldakse avalduses.

Paljusid Pekingi sanktsioonide alla sattunud 28 ametnikust arvatakse olevat mõju avaldanud Trumpi administratsiooni juhtimisel rohkem vastasseisule suunatud Hiina-poliitikale. USA ja Hiina vahel oli kokkupõrkeid kaubanduse, tehnoloogia, regionaalse julgeoleku ja inimõiguste asjus.

Pekingi musta nimekirja on lisaks Pompeole kantud endine kaubandusnõunik Peter Navarro, endine riikliku julgeoleku nõunik Robert O’Brien ja viimase endine asetäitja Matt Pottinger, endine tervishoiuminister Alex Azar, endine USA suursaadik ÜRO juures Kelly Craft, endine peastrateeg Steve Bannon ja endine riikliku julgeoleku nõunik John Bolton.

28 ametnikul ja nende perekonnaliikmetel keelatakse Hiinasse, Hongkongi ja Macausse sisenemine, teatas Hiina välisministeerium. Lisaks sellele on nendega seotud ettevõtetel ja institutsioonidel keelatud Hiinas tegutseda.

Trumpi administratsioon astus veel viimasel hetkel Hiina-vastaseid samme, sealhulgas kehtestati sanktsioone Hiina ametnikele ja deklareeriti viimasel päeval, et Hiina valitsus on pannud uiguuride ja teiste vähemuste vastu Xinjiangis toime genotsiidi.

11. jaanuaril teatas Pompeo, et USA kaotab aastakümneid vanad piirangud USA ja Taiwani ametnike kontaktidele, mis kutsus Pekingis esile ähvardusi.

Enne Bideni inauguratsiooni väljendas Peking lootust, et uus president vaatab Hiinale ratsionaalselt ja objektiivselt.