„Sel nädalal inaugureerime me uue administratsiooni ja palvetame selle edu eest Ameerika väljaspool ohtu ja jõukana hoidmisel,” ütles Trump oma hüvastijätupöördumises, mille Valge Maja avaldas vähem kui 24 tundi enne Joe Bideni ametisse vannutamist, vahendab Associated Press. „Me edastame oma parimad soovid. Ja me tahame ka, et neil oleks õnne, see on väga tähtis sõna,” lisas Trump.

Trump, kes püüdis kui Bideni võitu presidendivalimistel kahtluse alla seada alusetute süüdistustega massilises valimispettuses, viitas korduvalt „järgmisele administratsioonile”, aga ei maininud Bideni nime.

Trump püüdis oma pöördumises näidata oma ametiaega triumfina tavainimeste jaoks ning tõi esile enda arvates oma suurimad saavutused, mille hulgas on suhete normaliseerimine Lähis-Idas, koroonaviiruse vaktsiinide väljaarendamine ja uute kosmosejõudude loomine. Trump püüdis kaitsta ka lõputuid skandaale kui õigustatuid.

„Presidendina on minu esimene prioriteet, minu pidev mure alati olnud Ameerika tööliste ja Ameerika perekondade huvid,” ütles Trump. „Ma ei otsinud lihtsaimat teed, kaugeltki mitte, see oli tegelikult kõige keerulisem. Ma ei otsinud teed, mis saaks kõige vähem kriitikat. Ma pidasin karme lahinguid, kõige raskemaid võitlusi, tegin kõige keerulisemaid valikuid, sest see on see, milleks te mind valisite.”

Trump tegi ka selgeks, et tal ei ole kavatsust vaikselt öösse kaduda, öeldes oma toetajatele, et valmistudes „kolmapäeva keskpäeval uuele administratsioonile võimu üle andma, tahan ma, et te teaksite, et see liikumine, mille me alustasime, on alles algus. Midagi sellesarnast ei ole kunagi olnud.”

Trump ei ole ennast eriti näole andnud pärast 6. jaanuari, kui tema toetajad Kapitooliumi ründasid, püüdes rahumeelset võimu üleandmist peatada. Abid on õhutanud Trumpi veetma viimased päevad ametis osaledes erinevatel pärandit kinnitavatel üritustel. Endiselt valimiskaotuse pärast vihane ja vimmane Trump on aga suuremas osas sellest keeldunud. Alates eelmisest nädalast ei ole teda avalikkuse ees nähtud. Siis sõitis ta Texasesse, et teha viimased fotod piirimüüri juures, mida ta püüdis oma ametiaja jooksul püstitada. Trump veetis lõpuks müüri juures alla 45 minuti ja rääkis 21 minutit.

Trump peaks Washingtonist lahkuma kohaliku aja järgi täna varahommikul pärast suurejoonelist hüvastijätuüritust Andrewsi sõjaväebaasis. Siis astub ta viimast korda presidendilennuki Air Force One’i pardale ja lendab Floridasse. Trump on esimene ametist lahkuv president enam kui sajandi jooksul, kes oma järeltulija inauguratsioonil ei osale.

Trump on keeldunud osa võtmast kõigist sümboolsetele teatepulga üleandmise üritustest, mis on traditsiooniks saanud. Ta ei boikoti ainult tseremooniat Kapitooliumil, vaid jättis Bidenid ka kutsumata Valgesse Majja tutvumiskohtumisele. Ja pole ka selge, kas ta kirjutab Bidenile isikliku tervituskirja, mille ta ise ametisse astudes president Barack Obamalt sai.

Olles Twitteris keelu all ja et suurt midagi muud plaanis ei ole, osales Trump pika nädalavahetuse jooksul mitmetel kohtumistel, kus arutati armuandmisi, teatas anonüümseks jäänud ametnik Associated Pressile.

Trump osales isiklikult taotluste läbivaatamisel, mis olid saabunud peamiselt narkokurjategijatelt, kes on kohe esimese kuriteo eest eluks ajaks vangi mõistetud. Osa taotlustest lükkas Trump tagasi, osa rahuldas. Võtmerolli on mänginud ka presidendi tütar Ivanka Trump, kes kohtus isiklikult advokaatidega, vaatas juhtumeid läbi ning viis need justiitsministeeriumi ja armuandmisprokuröri juurde.

Oodati, et Trump tuleb armuandmiste ja karistuste leevendamistega välja juba varem, aga protsess peatati Kapitooliumi rahutuste tõttu, mida president ise õhutas. See paiskas juba niigi halvatud Valge Maja edasisse kaosesse.

Pärast seda esitati Trumpile teine ametikuriteo süüdistus ja presidendi sisering ei ole julgenud teha midagi, mis võiks esile kutsuda süüdimõistmise senatis, mis tõmbaks kriipsu peale Trumpi edaspidisele poliitilisele tegevusele.

Pikk nimekiri Valge Maja personali liikmetest on juba kabinetid tühjendanud ja lahkunud, mis on jätnud hoone läänetiiva tühjaks.