Võimude väitel on neil tõendeid selle kohta, et Wuhani viroloogiainstituudi teadlased haigestusid juba 2019. aasta sügisel, enne esimest haiguspuhangut linnaelanike seas, vahendab Bloomberg.

Välisministeeriumi teatel raskendavad selgete järelduste tegemist Hiina läbipaistmatus pandeemia päritolu uurimisel, ja selle jõupingutused varjata puudujääke riigi reageerimisel algsele puhangule.

USA napisõnaline ja allkirjastamata avaldus - vähem kui nädal enne Trumpi administratsiooni lõppu - ei hõlmanud aga siiski mingeid tõendeid nende väidete toetuseks.

"Viirus võis loomulikult tekkida inimeste kokkupuutel nakatunud loomadega, levides loodusliku epideemiana," teatas välisministeerium. "Teisalt võib laboriõnnetuse tulemusel viiruse levik suuresti sarnaneda looduslikule levikule, kui esmalt puutusid viirusega kokku vaid mõned inimesed, kellel sümptomeid ei avaldunud."

Hiina on korduvalt tagasi lükanud süüdistused, nagu viirus oleks võinud välja pääseda nende laborist. USA ei öelnud, kust sai uut infot varajaste haigestumiste kohta Wuhani laboris.

USA avaldus tuli ajal, mil Hiina on kriitika all, sest keelas sinna viiruse päritolu uurima läinud Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ametnikel töökohustusi täita, sundides neid isolatsiooni jääma.

Trumpi administratsioon on pidanud Hiinat algusest peale vastutavaks koroonaviiruse pandeemia leviku eest. President Trump ja välisminister Mike Pompeo on nimetanud haigust sageli "Hiina viiruseks", "Hiina katkuks" ja "Wuhani viiruseks".