Kuigi esialgses pressiteates plaanis president rääkida erakondade koostöövõimest, siis viimatiste sündmuste valguses kommenteeris Kaljulaid hoopis Keskerakonnale esitatud kahtlustust ja Ratta soovi peaministri kohalt tagasi astuda. See tähendab, et luuakse uus koalitsioon.

Kaljulaid kinnitas, et teeb juba täna ettepaneku Reformierakonna juhile Kaja Kallasele. “Meil ei ole aega oodata formaalsete tähtaegade kukkumisi ja aega asjatult venitada. Eesti inimestel ei ole selleks aega. Kohtun juba täna uuesti Kaja Kallasega, et temaga seda olukorda arutada," ütles president.

Matemaatiliselt oleks seega Kallasel võimalik teha koalitsioon koos Isamaa ja sotsidega. Kui Kallas peaks aga Keskerakonna tahtma kampa võtta, saaksid nad kahe erakonnaga koalitsiooni kokku.

“Seadus annab Vabariigi Presidendile selle ettepaneku tegemiseks aega 14 päeva alates homsest. Aga vaatame ümberringi – mis seisus me oleme? Meil on viiruskriis, mille tõttu iga päev sureb Eestis inimesi. Meil on majanduskriis, mis räsib mitte ühte või kahte sektorit, vaid kõigi meie perede kindlustunnet ja otsest hakkamasaamist. Ja meil on riigi usaldusväärsuse küsimus. Riigi usaldusväärsust tuleb hoida ja paljudes kohtades ka uuesti ehitada meie liitlaste ja partnerite silmis,” sõnas president Kaljulaid.

“Praegune valitsus jätkab oma tööd uue valitsuse ametisse asumiseni. Aga nagu ütles peaminister Jüri Ratas väga õigesti teile juba öösel – kui valitsus on teatanud tagasiastumisest, siis ei tehta ka enam olulisi poliitilisi otsuseid. Loodan südamest, et sellega on kõrvale jäänud ka ühiskonda lõhestav plaan korraldada keset kõige suuremat viiruse- ja majanduse kriisi absoluutselt ebavajalik rahvahääletus. Olen kindel, et riigikogu leiab tänase päeva jooksul teise tee,” sõnas president Kaljulaid.