"Ainult kaheksa päeva enne presidendi ametiaja lõppu nõuate teie ja demokraadid, et valitsus ja mina rakendaksime 25. parandust," kirjutas vabariiklane Pence esindajatekoja demokraadist spiikrile Nancy Pelosile.

USA põhiseaduse 25. parandus käsitleb võimalust kuulutada president oma ametikohustusi mitte täita suutvaks isikuks, mis teeks Pence'ist riigipea kohusetäitja kuni ametiaja lõpuni.

"Ma ei usu, et selline tegutsemisviis oleks meie rahva parimates huvides või kooskõlas meie põhiseadusega," märkis Pence oma kirjas Pelosile.

Marylandi osariigi demokraadist esindaja Jamie Raskini esitatud resolutsioonis kutsuti asepresident Pence'i üles kasutama põhiseaduse 25. muudatuses sätestatud volitusi kutsuda valitsus kokku ja deklareerida, et president Donald Trump ei suuda oma ametiülesandeid täita. Lisaks kutsuti ses resolutsioonis Pence'i üles võtma endale "presidendi kohusetäitja volitused ja kohustused".

USA esindajatekoja demokraatidest liikmed alustasid esmaspäeval protsessi presidendi tagandamiseks juhul, kui asepresident Mike Pence ja valitsus riigipead ametist ei eemalda. Trumpi toetavad vabariiklased blokeerisid hääletuse resolutsiooni üle.

Demokraadid esitasid taotluse Trumpi tagandamiseks "mässule õhutamise eest" seoses tema juhtiva rolliga eelmisel kolmapäeval aset leidnud meeleavaldajate tungimises kongressihoonesse.