Programmis Teams toimuv koosolek käib nii, et rahvasaadikud saavad rääkida ainult siis, kui komisjoni juht Anti Poolamets (EKRE) nende mikrofonid sisse lülitab.

Kelle otsusel selline uuendus on sisse viidud, pole esialgu kindel, kuid komisjoni liige Valdo Randpere sõnul tehti seda Anti Poolametsa käsul. Riigikogu infotehnoloogia osakonnast öeldi Delfile, et samm astuti "koosoleku eduka läbiviimise nimel".

"Selline olukord sarnaneb anarhiale või diktatuurile," nentis komisjoni asejuht Lauri Läänemets (SDE). "Formaalselt öeldakse, et oli võimalus sõna võtta, aga loodi kõik tingimused selleks, et ei oleks võimalik. Mul pole enam sõnu lihtsalt."

"Komisjoni esimees on kõigil liikmetel mikrofonid välja lülitanud ja ütleb, et küsib ainult tema," tõdes ka komisjioni liige, Reformierakonna juht Kaja Kallas. "Protseduurilisteks (küsimusteks - toim) ei anta sõna. Võimuriik, mitte õigusriik."

Randpere esitas riigikogu juhatusele protesti

Põhiseaduskomisjoni liige Valdo Randpere esitas riigikogu juhatusele mikrofonide väljalülitamise osas protesti.

"Käesolevaga protesteerin PÕSK-i istungi läbiviimise korra vastu 9. jaanuaril 2021. aasta istungil. See koosoleku osa, mis pidi toimuma MS Teamsi keskkonnas, oli organiseeritud viisil, et ma ei saanud kasutada oma riigikogu liikme õigust teha oma tööd takistamatult," kirjutas Randpere.

"Nimelt oli PÕSK-i esimehe Anti Poolametsa käsul MS Teams riigikogu IT osakonna poolt konfigureeritud viisil, mis ei võimaldanud opositsioonierakondade saadikutel ei sõna saada ega ka mitte protestida selle vastu," kirjeldas Randpere.

IT osakond olevat tema sõnul saanud käsu anda koalitsiooni- ja opositsioonisaadikutele süsteemis erinevad õigused, mille tulemusel koalitsiooni esindajad said arvutites oma mikrofone sisse lülitada, sama aga ei võimaldatud opositsiooni esindajatele.

"Lisaks si suutnud komisjoni esimees ka ise neid mikrofone sisse lülitada (või ei tahtnud seda teha ja ainult teeskles katsetusi), mille tulemusel ei saanud rääkida ei Kaja Kallas ega Hanno Pevkur. Üleskutsetele juturuumis teha tehniliste vigade kõrvaldamiseks paus komisjoni esimees ei reageerinud. Kuna esimees unustas ka oma mikrofoni pidevalt sisse lülitada, siis nägime ekraanil ainult tema suu liikumist, aga ei kuulnud teda. Kuna sellistes oludes ei olnud võimalik koosolekul osaleda, logisin ennast koosolekult välja ja teavitasin sellise sammu põhjustest ka komisjoni esimeest," sõnas Randpere.

"Pean sellist koosoleku läbiviimist mitte ainult ebaprofessionaalseks, vaid ka otseselt nii Eesti Vabariigi põhiseadust kui riigikogu kodu- ja töökorraseadust eiravaks. Lõpetuseks lisan veel, et komisjoni esimees keeldus korduvatele palvetele vaatamata võimaldamast füüsilist kohalolu komisjoni istungil ja saadikute ainus alternatiiv oli osaleda arvuti kaudu," kirjutas Randpere.