Täna kell 10 alanud põhiseaduskomisjoni erakorralisel istungil selgitavad opositsioonisaadikud oma abielureferendumi eelnõule esitatud muudatusettepanekute sisu, millele peaks järgnema arutelu. Aega selleks kõigeks aga napib, kuna komisjon, kus koalitsioon on ühe häälega enamuses, seadis eile opositsioonisaadikutele ranged ajalised piirangud. Iga muudatusettepaneku tegija saab viis minutit kõigi oma ettepanekute selgitamiseks. Need, kes esitasid üle saja, saavad seitse minutit ning sotsiaaldemokraatide fraktsioon saab 5800 ettepaneku selgitamiseks 15 minutit.

Opositsioonisaadikute hinnangul rikub eilne komisjoni otsus riigikogu kodu- ja töökorra seadust, mis sätestab: „Juhtivkomisjon peab võimaldama muudatusettepaneku esitajal oma ettepanekut selgitada enne selle kohta otsuse tegemist.” Reformierakonna esimees Kaja Kallas tõlgendas seadusepügalat eile nii, et iga muudatusettepaneku tutvustamisele tuleks määrata eraldi arutamisaeg.

Saar: opositsioonil on võimalik kohtusse pöörduda

Sotsiaaldemokraatide juht Indrek Saar ütles vahetult enne põhiseaduskomisjoni istungi algust Delfile, et opositsioon jälgib praegu, kas koalitsioon läheb tõesti menetlusega edasi nii, nagu eile komisjonis paika pandi. „Praegu tundub tõesti, et lisaks kõigele muule on koalitsioon kavandamas ebaseaduslikku referendumit,” kommenteeris Saar komisjoni otsust opositsioonisaadikute esinemisaega piirata. „Me kavatseme komisjonis küsida, kuidas on nende arust võimalik riigikogu liikmel täita oma õigust ja kohustust enda valijate ees, kui neil ei lasta seadusloome protsessis kaasa rääkida. Need ajalised piirangud, mis paika pandi – seal sees pole võimalik põhimõtteliselt tutvustada põhimõtteliselt ühtegi muudatusettepanekut.”

Saar ise peab 15 minutiga tutvustama 5800 sotsiaaldemokraatide fraktsiooni muudatusettepanekut, seega ühele muudatusettepanekule saab pühendada komisjonis 0,15 sekundit.

Indrek Saare sõnul otsustab opositsioon komisjonis toimuva pealt, kas minna kohe kohtusse.

„Sõltub, kuidas komisjonis protseduurireegleid väänatakse,” ütles Saar. „On teatud momente, mille puhul on opositsioonil võimalik pöörduda kohtusse, aga need on erinevate nüanssidega, seda tuleb arutada. Me ei tea veel praegu päriselt, mida koalitsioon tegema hakkab. Esimene katse opositsiooni õigused ära tappa on muidugi tehtud, kus selgelt töö- ja kodukorraseaduse mustvalge õigus võetakse ära, aga siit on küsimus edasi, et mis menetlusega edasi saab, mis nad seal komisjonis teevad.”

Paralleeli, kus opositsioon oleks sedasi kohtusse läinud, Saar tuua ei osanud. „Aga see kõik, mis praegu toimub, ongi ka pretsedent,” sõnas ta. „EKRE puhul see, et minnakse korraldama ebaseaduslikku referendumit, mind imestama ei pane, aga et Isamaa ja Keskerakond sellega kaasa lähevad, teeb nõutuks.”

Anti Poolamets: töötame kodu- ja töökorra seaduse raames

Põhiseaduskomisjoni esimees Anti Poolamets (EKRE) ütles pärast eilset põhiseaduskomisjoni istungit Delfile, et opositsiooni muudatusettepanekud on naeruväärsed ning sellisele riigikogu töö takistamisele tuleb vastu seista.

"Mina leian, et igal obstruktsioonil peavad olema omad piirid ja parlament peab saama tööd teha ja et me töötame kodu – ja töökorraseaduse raames," Poolamets . "Kodukorraseaduse mõte on tagada parlamendi töövõime, mitte seda ära kaotada, mitte parlamenti seisma panna."
Poolametsa sõnul kinnitavad sel suvel ERJK eelnõule arvutiprogrammiga tehtud 50 000 ettepanekut ning pragune mastaapne riigikogu töö takistamine, et opositsioon ei plaani tagasi tõmmata. „Nende käitumine on näidanud, et ka riigikogu kodu- ja töökorra seadus vajab tõsiselt ülevaatamist,“ lisas ta.

Reformierakonnas tegid kõik 34 saadikut muudatusettepanekuid kokku üle 3000. Sotsiaaldemokraadid esitasid fraktsioonina ühiselt 5800 ettepanekut, veel eraldi esitasid enda omad kuus sotside fraktsiooni liiget.