Olukord eskaleerus Eesti aja järgi eile õhtul kella 21 ajal. Võimud ei suutnud peatada tuhandeid inimesi, kes olid presidendi üleskutsel Kapitooliumi künka jalamile marssinud ja hakkasid ühiselt hoonesse sisse murdma.

SELGITAV VIDEO | Piisas ainult paarist lausest: vaata, kuidas rullus lahti verine sündmus Washingtonis


Õige pea toimus kongressi ruumides ka tulevahetus. Üks inimene, noor naine, keda tulistati rinda, viidi kriitilises seisundis haiglasse. Hiljem teatati, et naine suri saadud vigastustesse. Veel kolme inimese hukkumisest teatati täna varahommikul.

Osa protestijatest murdis esindajatekoja ja senati istungite saali. Kella 1 ajal Eesti aja järgi saadi hoone tagasi võimude kontrolli alla. Kapitooliumi ümber moodustati rahvuskaardist ja teistest korrakaitseüksustest koosnev ahel, et senaatorid saaksid veel täna naasta valimistulemusi kinnitama. Veel enne seda leiti ka kaks lõhkeseadeldist, mis tehti kahjutuks.

Võimude teatel võeti kinni 52 inimest. Vigastada sai mitukümmend inimest, sh 14 politseinikku.

US-POLITICS-ELECTION-TRUMP

Kongressi tunginud Trumpi toetajad keelduvad leppimast presidendivalimiste tulemustega. Meeleavaldusi tehakse üle riigi. Washingtonis on kuulutatud välja öine liikumiskeeld, millest hoolimata protestimine jätkub.

Meeleavaldusi ei ole president Trump hukka mõistnud. Ta väidab, et toimus ulatuslik valimispettus, mistõttu peaks kongress lubama tal presidendina jätkata. Ta ärgitas veel täna asepresident Mike Pence'i, et too ei toetaks valimistulemuste kinnitamist Bideni kasuks, ja kutsus oma toetajaid üles Kapitooliumi juurde minema.

Trump tegi pärast protestijate hoonesse tungimist avalduse, milles palus neil toetada politseinikke, ent ei kutsunud neid kohe taganema. Hiljem avaldas ta videopöördumises, milles palus pärast linna liikumispiirangu kehtestamist protestijatel rahumeelselt koju minna. Kuna ta videos väitis ka, et valimised on varastatud, eemaldas Facebook selle oma keskkonnast. Twitter otsustas tema kasutajakonto 12 tunniks lukku panna. Hiljem tegid seda ka Facebook ja Instagram - 24 tunniks.

Vahetult enne kongressi kodade kogunemist tegi asepresident Pence avalduse, kus rõhutas, et ei saa alluda Trumpi nõudmistele. Ta viitas, et tal on praegu pigem tseremoniaalne roll ning ta ei astu oma volitustest üle. Pence märkis, et tal pole õigust hakata 2020. aasta valimiste tulemust muutma. Lisaks on ta erinevalt Trumpist kutsunud üles võtma vastutusele vägivaldseid protesteerijaid.

Pärast hoone meeleavaldajatest tühjendamist ja kindlustamist naasis kongress valimistulemusi kinnitama. Vaidlustada püüti Georgia, Nevada, Michigani, Arizona ja Pennsylvania tulemused, aga hääletustel lükati kõik need vaidlustamised tagasi. Valimistulemused on kinnitatud ja Joe Biden presidendiks valitud.