„Ma olen täna topeltüllatunud. Kõigepealt I. Viņķele ootamatu tagasiastumise nõudmise üle ja siis minu tervishoiuministri kohusetäitjaks nimetamise üle. Selles COVID-19 kriisis usun ma, et seda vastutust peaks kandma valitsusjuht ise,” kirjutas Pabriks Twitteris, vahendab LSM.

„Ma ei hakka tervishoiuministrit asendama... Ma olen sunnitud sellest aust loobuma. Peale selle – võttes arvesse, et koalitsioon koosneb viiest erakonnast ja alati on raskusi koordineerimisega, ei ole mul mehhanismi, mis lubaks mul efektiivselt teostada poliitikat, mida ma tervishoius tahaksin ja mida tahaks peaminister,” ütles Pabriks intervjuus LETA-le.

Pabriks leiab, et selles olukorras oleks õigem, kui Kariņš täidaks ise tervishoiuministri kohuseid – see võimaldaks paremini protsesse koordineerida.

„Riigi ja ühiskonna tervise huvides on mitte kõigutada valitsust ja samuti see, et peaminister ise võtab omale koordinaatori rolli, kuni kõik arusaamatused likvideeritakse. See on normaalne ja võib-olla parim variant protsesside koordineerimiseks,” sõnas Pabriks.

Täna teatati, et erakonda Uus Ühtsus esindav Kariņš kavatseb Pabriksiga kohtuda ja arutada tema avalikku keeldumist tervishoiuministri kohuste täitmisest.

Kariņš osutas sellele, et Pabriks on erakonna Arengu Eest/Poolt! kogenuim poliitik. Peale selle on see tavapärane asjade käik: kui minister vahetub, täidab tema kohuseid ajutiselt keegi sama erakonna ministritest. „Kui tuleb ettepanek seda muuta, võime asja arutada,” ütles Kariņš.

Peaministri sõnul kavatseb ta Pabriksiga küll tema keeldumist arutada, kuigi see ei ole praegu tähtsaim küsimus. Tähtsam on võimalikult kiiresti leida uus tervishoiuminister, teatas Kariņš.

„Ma olen valmis kaaluma poliitilise kandidaadi või niinimetatud professionaalse või ekspertkandidaadi määramist. Ma arvan, et me peame olema piisavalt avatud. Mõlemal võimalusel on oma eelised ja potentsiaalsed miinused,” ütles Kariņš.

Ametikoha kaotanud Viņķele ütles eile pressikonverentsil, et tema tagasiastumist nõuda oli peaministri katse vastutus teiste õlule veeretada ning leida süüdlane koordineerimatus ja mitte eriti edukas kriisijuhtimises.

Viņķele märkis ka, et sai enda lahkuma sundimisest teada kolleegidelt, sest teda ennast koalitsiooninõukogu istungile ei kutsutud.

Läti president Egils Levits ütles, et mõistab peaministri otsust tervishoiuminister ametist vabastada.

Läti Rahvuslaste Ühenduse juht Raivis Dzintars sõnas samuti, et toetab Kariņši otsust tervishoiuminister vabastada.

Viņķele esindatav erakond Arengu Eest/Poolt! teatas, et peaministri otsus oli kiirustades tehtud ja alusetu.

Erakonda Arengu Eest/Poolt! esindav seimi liige Andris Skride ütles täna hommikul Läti Televisioonile, et erakond püüab leida uue tervishoiuministrikandidaadi nädala jooksul.

Kuluaarides on nimetatud võimalike kandidaatidena Skridet ennast, Daniels Pavļutsit ja Ilmārs Dūrītist.