Atlanda baptistikoguduse vanempastor teeb seega ajalugu, olles esimene mustanahaline senaator Georgiast, teatab CNN.

Warnock esines juba oma toetajatele ja tänas neid.

Warnock rääkis võidukõnes oma emast Verlene’ist, kes töötas teismelisena farmitöölisena.

„Ühel päeval, sest see on Ameerika, läksid need 82-aastased käed, mis korjasid kellegi teise puuvilla, valimisjaoskonda ja valisid oma noorima poja Ühendriikide senaatoriks,” ütles Warnock.

Warnock on ka esimene Georgiast senatisse valitud demokraat 20 aasta jooksul.

Demokraadid peaksid võitma mõlemad senaatorikohad, et saada kongressi üle täielik kontroll. Vabariiklastele piisab ühest kohast, et säilitada kontroll senati üle.

Teises paaris on vastamisi vabariiklane David Perdue ja Demokraat Jon Ossoff. Ossoff juhib praegu 50,2 protsendiga Perdue 49,8 vastu ja kuulutas end ise võitjaks.

Georgia valimisametnik Gabriel Sterling ütles CNN-ile, et lõpptulemusi on oodata kohaliku aja järgi täna lõunaks.

Üle kolme miljoni inimese, ehk umbes 40% osariigi registreeritud valijatest, hääletas eelvalimistel. Just eelvalimiste tulemused olid võtmetähtsusega demokraat Joe Bideni presidendivalimiste võidu juures.

President Donald Trump, kes väidab alusetult, et langes valimispettuse ohvriks, jõudis kahtluse alla seada ka Georgia senativalimiste tulemuse.

Lävepakuküsitlused näitasid, et georgialased jagunevad selgelt kahte leeri küsimuses, millist parteid nad eelistavad kongressi kontrollimas näha: 49% eelistas vabariiklasi, 48% demokraate.

Enamik valijad kordab presidendivalimiste ajal tehtud valikuid: Need, kes toetasid Trumpi, hääletavad Perdue ja Loeffleri poolt ja need, kes eelistasid Bidenit, annavad nüüd hääle Warnockile ja Ossoffile.

Valimistulemus otsustab jõudude vahekorra senatis.

Kui mõlemad demokraadid võidavad, on senatis seis 50-50, mis annab demokraadist valitud asepresidendile Kamala Harrisele võimaluse anda otsustav hääl.

See oleks otsustava tähtsusega valitud presidendi Joe Bideni poliitika läbisurumisel.

Mõlema demokraadi võit annaks demokraatidele kontrolli nii Valge Maja, senati kui ka esindajatekoja üle esimest korda pärast Barack Obama presidendiks valimist 2008. aastal.

Valimiste teine voor toimub seetõttu, et ükski kandidaat ei saanud esimeses voorus üle 50% häältest, mida on vaja võiduks esimeses voorus, nagu näeb ette Georgia seadus.

Perduel jäi puudu õige napilt – tema toetus esimeses voorus oli 49,7%.

Teisele senatikohale kandideeris rohkem inimesi. Demokraat Warnocki toetus oli 32,9% ja Loeffleri oma 25,9%.