Tegemist on kogu pandeemia aja kõrgeima näitajaga, ületades varasema rekordi päev varasemast, kui ööpäevaga tuvastati 55 892 uut koroonapositiivset, vahendab Metro.

Juba viiendat päeva järjest tuleb juurde enam kui 50 000 uut nakatunut, mida on pea kaks korda rohkem kui kõigest mõne nädala eest, kui riik esmakordselt koroonaviiruse uue, oluliselt nakkavama tüve levikust teatas. Võimud hoiatasid juba toona, et seda on pea võimatu kontrolli all hoida.

Tervishoiuameti statistika kohaselt tõusis nakatunute koguarv laupäeval 2 599 789-ni. Ööpäeva jooksul teatati 445 koroonaviiruse kandja surmast, millega surmajuhtumite koguarv kasvas 74 570-ni. Enim suri inimesi Inglismaal, kus jättis elu 383 nakatunut vanuses 27 kuni 100.

Inglismaa rahvaterviseameti (NHS) meditsiinidirektor dr Yvonne Doyle tõdes, et "need numbrid on terav meeldetuletus, et 2020. aasta seljataha jätmine ei tähenda veel, et oleme pääsenud - levik on väga kõrgel tasemel ja oleme traagiliselt kaotanud hulgaliselt inimesi".

"Täna on olulisem kui kunagi varem, et me ei laseks raisku minna tohututel ohverdustel, mida me kõik eelmisel aastal tegime - peame viiruse leviku peatamiseks jätkama teistega distantsi hoidmist, käsi pesema ja maski kandma," rõhutas Doyle.

Tõsine kasv nakatunute arvus tuleb ajal, kui jätkuvad vaidlused selle üle, kas koolimajades tuleks lubada pärast jõulupuhkust uuesti tegevust jätkata. Haridusminister Gavin Williamsoni senise korralduse kohaselt tuleb uksed kaheks nädalaks sulgeda ainult pealinna Londoni koolidel.

Õpetajate ametiühingud soovivad, et valitsus laiendaks poliitikat kõigile Inglismaa koolidele, kuna kardetakse uute juhtumite kiiret kasvu. Juriidilist lahendust püüab leida riiklik õppealajuhatajate liit, kes on palunud haridusministeeriumil tõendada, et koolide avatuna hoidmine on ohutu. Ametiühingute väitel on pedagoogidel õigus keelduda kooli naasmast.

Vaidluste taustal on jätkatud vaktsineerimisi ja tänaseks on kaitsesüsti saanud enam kui miljon inimest, teatas valitsus. Terviseminister Matt Hancock säutsus uudisest teatades, et „lõpp on silmapiiril”, ent mitmed eksperdid on hoiatanud, et vaktsineerimisi ei tehta piisavalt kiiresti, kaitsmaks haavatavat osa elanikkonnast.

Teadlased on leidnud, et nädalas oleks vaja teha vähemalt kaks miljonit kaitsesüsti, kui riik soovib lihavõtete ajaks normaalsuse juurde naasta. Oxfordi ja AstraZeneca vaktsiini hakatakse manustama esmaspäevast, kuid tellitud 100 miljonist annusest on kohe saadaval ainult napilt üle poole miljoni.