Aasta algus toob tõenäoliselt üle pika aja pakaselised talveilmad ja õhu jahenemist saab tunda juba tuleval nädalal, vahendab Iltalehti.

"Uusaastaööl ei olnud lõunarannikul lumest ühtki märki, muru oli roheline nagu suvel. Aga seda ei ole enam kauaks - kui praegune prognoos paika peab, võib meid ees oodata väga külm ja lumine aeg," ütles meteoroloog Markus Mäntykannas ilmateenistusest Foreca.

Tema sõnul võivad sellised ilmaolud püsida nädalaid.

"Juba praegu tasub vaimselt valmistuda oma elu kõige karmimateks talveilmadeks. Välja tuleb otsida paksud mantlid, suusad ja soe pesu," märkis Mäntykannas.

Tuleval nädalal hakkab ilm vaikselt külmemaks minema ja Soome põhjaosas Lapimaal võib tulla juba kuni 20, lõuna pool umbes 10 miinuskraadi. Oodata on ka lumesadu.

Eestiski läheb külmaks

Välismaa ilmaportaalid Gismeteo ja Accuweather prognoosivad, et nii Tallinna kui ka Tartu kandis langeb temperatuur jaanuari teises pooles alla 10 külmakraadi, olles maksimaalselt 14 külmakraadi. Kohati on oodata ka lumesadu, ent mitte pikema perioodi vältel.

Ilmateenistuse sünoptik Helve Meitern ütles neljapäeval Delfile, et õhutemperatuur langeb Eestis märgatavalt 8. jaanuarist. "Kas just krõbe, aga võrreldes selle ilmaga, mis siiani olnud, paistab küll tunduvalt külmem."

Sünoptik Kairo Kiitsak kirjutas omakorda Facebookis, et päev-päevalt hakkab ilm jaanuari esimese kümne päeva sees külmemaks muutuma ning aeg-ajalt on ka lund oodata. "Talvesõpradel on põhjust ärevil olla. Praegune üldine õhuringlus atmosfääris ja kõrgel stratosfääris aset leidvad muutused soosivad lähinädalateks külma. Ei saa välistada ka kahekohalisi numbreid. Ega tali taeva jää."

Uue aasta esimesel päeval liigub üle Eesti väike kõrgrõhuhari ja ilm on suurema sajuta, aga sisemaal püsib laialdaselt udu. Tuul pöördub järk-järgult idakaarde, aga on nõrk. Õhutemperatuur on 0 kraadi ümber ning teedel on libeduseoht suur, meremõjuga rannikualadel on temperatuurid veel turvaliselt üle 0 kraadi.

Õhtul läheneb Ukraina kohalt uus osatsüklon ja Kagu-Eestisse jõuab lumesadu.

Laupäeval liigub osatsüklon Peipsi taha ja päeval edasi põhja poole ning selle servas sajab eelkõige Ida-Eestis lund ja lörtsi, lääne pool on sajuhooge üksikuid ja harva. Tuul on lääne pool nõrk ja muutliku suunaga, ida pool tugevneb põhjakaare tuul, Virumaa rannikul on puhanguid 14 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on ööpäeva jooksul -1..+1 kraadi piires, tuulele avatud rannikul kuni +2 kraadi.

Pühapäeval suundub madalrõhkkond Peterburi lähistele ja selle servas sajab meil öösel lund ja lörtsi - enam Eesti põhjapoolses osas, hõredamalt ja harvem Lääne- ja Lõuna-Eestis. Päeval sajab põhiliselt Virumaal lund, saartel lund ja lörtsi, mujal on vaid üksikute kergete sajuhoogude võimalus. Tuul puhub läänekaarest ja on sisemaal mõõdukas, Hiiumaal ja mandri põhjarannikul on loodetuule puhanguid 13 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on ööpäeva jooksul 0..-3, Lääne-Eesti rannikul kraad-paar üle nulli.

Esmaspäeval tugevneb Skandinaavia kohal kõrgrõhkkond ja laieneb üle Läänemere. Pilves taevasse ilmub ka selgemaid laike ja ilm on suurema sajuta. Tuul pöördub idakaarde ja on sisemaal nõrk, rannikualadel tasapisi tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -2..-8, päeval -1..-5, üksnes tuulele avatud rannikul jääb 0 kraadi lähedale.

Teisipäeval liigub kõrgrõhkkond Soome kohale ja hoiab meie ilm suurema sajuta. Kuid nõrka lund üksikuis paigus võib pudeneda, sest Kesk-Euroopast avaldab survet madalrõhkkond. Ida- ja kagutuul tõuseb tugevaks. Õhutemperatuur on öösel -2..-8 kraadi, päeval on -1..-6 kraadi piires.

Kolmapäeval ja neljapäeval saab kõrgrõhkkonna põhibaasiks Karjala ja Venemaa põhjaalad, lõuna poolt hoiab serva Läänemere ääres madalrõhkkond, mis võib niiskust lisada ning sadu nõrga lumena tuua. Kahe rõhuala piirimail püsib kagu- ja idatuul tugevana. Idakaarest lisandub külma ning õhutemperatuur on öösiti -3..-8, kui taevas selgineb, siis langeb -10°C ümbrusse, päeval on -2..-7 kraadi.