Surnud naise sugulane ütles Läti televisiooni saatele „Panorāma”, et naisel oli üle nädala kõrge palavik. Kiirabi kutsuti talle teisel jõulupühal, kui tal tekkisid hingamisraskused. Ravimiks valisid arstid Remdesiviri. Et seda Liepājas parasjagu ei olnud, kulus selle toomiseks aega. Haige jõudis ravimi ära oodata ja lühikeseks ajaks hakkas tal parem, aga siis ta seisund järsult halvenes ja esmaspäeval naine suri, vahendab Läti Delfi.

„See on ebanormaalne, et inimene sureb 27-aastaselt. See on väga kurb, aga me teame algusest peale, et COVID-19 ei vali vanuse järgi,” ütles Liepāja regionaalhaigla juht Edvīns Striks.

On teada, et Remdesiviri hoitakse Ida-Riia haiglas ja selle hulk on piiratud, sest see ravim on kallis. Üks pudelike maksab 345 eurot ja ravikuur umbes 2000 eurot. Lätis kindlaks määratud protseduur näeb ette, et regioonide arstid peavad esitama Remdesiviri jaoks taotluse ja lõpliku otsuse langetab arstide konsiilium Riias.

Seejärel peavad haigla esindajad sõitma ravimi järele Riiga ja siis uuesti tagasi. Liepājas surnud naisele ravimi toomises olid osalenud ka tema sugulased.

„Patsiendi sugulaste poole ei pöördunud me mitte sellepärast, et ei tahtnud ise sõita, vaid me leiame, et kui on otsustatud ravimit kasutada, siis tuleb seda teha võimalikult kiiresti. Seetõttu tekkiski küsimus, ega patsiendil ole Riias sugulast, kes võiks ravimi ära tuua. Me anname talle loa ja ta toob selle Liepājasse. Siis on teekond kaks korda lühem kui juhul, kui meie sõidame ise Riiga,” ütles Striks.

Arstide konsiilium Riias selgitas, et seda ravimit kasutatakse ainult COVID-19 patsientide raviks haiglates. Sealjuures nende patsientide raviks, kelle haigus on keskmise raskusastmega ja kelle seisund võib kiiresti halveneda. Seekord progresseerus haigus väga kiiresti ja isegi kui ravimit oleks manustatud kohe, ei oleks see ilmselt aidanud.