Sotsiaaldemokraadist minister läks osturetkele vaid päev pärast seda, kui Rootsi terviseamet ja tema erakonnakaaslasest peaminister Stefan Löfven olid õhutanud inimesi pandeemia tõttu soodusmüüke vältima, vahendab Yle Uutiset.

Poepidajatelt paluti, et nad ei korraldaks tänavu tavaks saanud pühadevahe soodusmüüke, ja kliente õhutati rahvarohkeid poode vältima.

Eile paljastas aga Rootsi Televisioon (SVT), et justiitsminister Johansson tormas juba 26. detsembril riigi lõunaosas Lundis ostlema.

SVT teatas pealtnägijatele viidates, et Johansson saabus laupäeval kaubanduskeskusse Nova mitme ihukaitsja saatel. Minister pidi mõne aja sissepääsemist ootama, sest keskuses korraga viibida lubatud inimeste arv on piiratud.

„Nii spontaanselt öelduna tundub see uskumatult sobimatuna, kui tegemist ei ole mingi apteegis käigu sarnase vältimatu asjatoimetusega,” kommenteeris ministri osturetke Lundi ülikooli viroloogiadotsent Joakim Esbjörnsson-Klemendz.

Johansson kommenteeris poeskäiku SVT-le saadetud kahetseva SMS-iga.

„Käisin teisel jõulupühal kaubanduskeskuses, et osta hilinenud jõulukink oma vanematele. See oli ettevaatamatu ja ma oleksin pidanud oma ostud paremini planeerima. Seal ei olnud tegelikult palju rahvast ja turvalist vahemaad sai hoida, sest turvamehed reguleerisid külastajate hulka,” kirjutas Johansson.

Johansson kirjutas sel teemal eile ka Twitteris, kus kinnitas, et järgis reegleid. Ta kirjutas ka, et tema vanemad, kellele allahinnatud kink oli mõeldud, olid jõulupühade ajal isolatsioonis.

Mitmed kommenteerijad mõistsid Johanssoni tegevuse hukka. Mõned aga ka kaitsesid teda ja tuletasid meelde, et soodusmüükide vältimine on ainult soovitus.

Ajaleht Expressen tuletas meelde, et grupp haiglaõdesid avaldas enne jõule sama kaubanduskeskuse Nova juures meelt asjatu ostlemise vastu.

Peaminister Löfven helistas Johanssonile, kui tema osturetk avalikuks tuli. Dagens Nyheteri ja SVT teatel tahtis Löfven kuulda Johanssoni selgitust. Löfven pidas Johanssoni käitumist ettevaatamatuks.

Dagens Nyheteri teatel kinnitas peaministri pressisekretär, et Löfven ise ei ole viimastel päevadel soodusmüükidel käinud.

Opositsiooniliste moderaatide parlamendifraktsiooni esimees Tobias Billström nimetas Johanssoni poeskäiku „nii neetult ebalojaalseks kõigi õigesti käitujate suhtes”.