Ohtlik uus koroonatüvi, mis on varasematest palju nakkavam, levib Suurbritannias kontrollimatult, tehes elu keeruliseks ka sealt pärit turistidel. Terve hulk riike ei luba brittidel ajutiselt oma piiri üldse ületada. Šveits kehtestas briti turistidele alates 21. detsembrist karantiininõude, mis rakendus tagasiulatuvalt ka neile, kes saabusid riiki seitse päeva varem, vahendab SVT.

Šveits on Euroopas ainus riik, kus suusamägede liftisüsteemid olid töös ka juba enne jõule, ja see meelitas sinna hulgaliselt turiste kõikjalt maailmast, sh Suurbritanniast. Ajal, kui Šveitsi valitsus brittidele sel nädalal karantiinikohustuse kehtestas, viibis Verbier' suusakuurordis üle 400 Briti turisti, kel seejärel tuli lumistel mägedel suusatamise asemel hotelli jääda ja end teistest isoleerida.

Hotell jäeti teadmatusse

Valais' kantoni pressiesindaja Jean-Marc Sandoz ütles ajakirjanikele, et "mõned neist jäid siia ainult päevaks, enne kui ööpimeduse varjus põgenesid". Tema sõnul lahkusid britid "Šveitsi peale pisut vihastena".

Omaalgatuslike "operatsioonide" käigus lahkus hotellist kokku umbes 200 britti.

Hotelli omanik rääkis, et külaliste lahkumist märgati, kui neile ukse taha jäetud toit jäi puutumata. Ühtlasi ei vastanud keegi neist toatelefonile, kirjutas kohalik ajaleht Sonntagszeitung.

Olukord ei rahunenud ka järgmistel päevadel ja britte jäi hotellis üha vähemaks. Esialgu oli neid seal 420, ent pühapäevaks alla poolesaja – paljudel lõppes karantiiniaeg juba varem. Võimude sõnul jääb siiski selgusetuks, kuhu kadus umbes 200 britti, sest nende haihtumise ajal ei toimunud Šveitsi ja Ühendkuningriigi vahel ühtki reisilendu.

Kuigi pagenud rikkusid nõudeid, püüdis piirkonna esindaja neid siiski ka mõista, tunnistades, et enamikul juhtudel oli "karantiin tõepoolest talumatu". "Kujutage ette nelja inimest 20-ruutmeetrises hotellitoas," märkis Sandoz.