Hetkel Eesti kehtivad piirangud:

  • Maski kandmise või nina ja suu katmise kohustus avalikes siseruumides, sh ühistranspordis.

​Kohustus kanda maski või katta nina ja suu kehtib avalikes siseruumides, sealhulgas ühistranspordis ning teeninduskohtades (v.a. alla 12-aastastele lapsed või juhul, kui maski kandmine ei ole tervislikel põhjustel, erivajaduse, töö või tegevuse iseloomu tõttu või muid olulisi põhjuseid arvestades võimalik). Avalikuks siseruumiks on avalikuks kasutamiseks mõeldud ruum, kuhu on võimalik siseneda igal soovijal, sõltumata näiteks eelregistreerimisnõudest; see on koht, kus liigub palju inimesi, kes üksteisega igapäevaselt kokku ei puutu.

  • 2+2 reegel laieneb kõigile avalikele siseruumidele

Kõikjal avalikes siseruumides tuleb järgida nn 2+2 reeglit, mis tähendab, et koos saavad liikuda kuni kaks inimest, kes peavad teistest inimestest hoidma kahemeetrist vahemaad. See reegel kehtib muuhulgas näiteks pangakontoris, muuseumis, näitustel, juuksuri- ja ilusalongides, kuid samuti veekeskustes, ujulates, saunades. Piirang ei kehti koos liikuvale perekonnale või ka siis, kui seda pole võimalik mõistlik tagada, näiteks paljude reisijate korral ühistranspordis, kus lisaks maksimaalse võimaliku distantsi hoidmisele tuleb kanda ka maski.

  • Siseruumis asuvas kaupluse müügisaalis, teenuse osutaja teenindussaalis ning kaubandusettevõtte üldkasutatavas ruumis 50% täituvuse nõue

Kõikides siseruumis asuvates kauplustes, teenuse osutaja teenindussaalides ja kaubandusettevõtte üldkasutatavates ruumides tuleb tagada täituvus kuni 50% ulatuses ning selle 50% täituvuse raames ka nn 2+2 reegli järgimine. Seega tuleb kõigepealt välja arvutada ruumi avalikuks kasutuseks olevast põrandapinnast 50%, ja kuna kliendid peavad järgima ka 2+2 reeglit, siis tuleb see 50% jagada 4-ga, et igale kliendile jaguks 4m2.

  • Toitlustusettevõtetes ja meelelahutusteenuste pakkumise kohtades jääb kehtima senine 10+2 reegel. Toitlustus- ja meelelahutusasutused peavad sulgema kohapeal viibivatele külastajatele oma uksed alates 22-st kuni kella 6-ni.

Rühmas saab koos olla kuni 10 inimest, kes peavad hoidma teistest kahemeetrist vahemaad. Nimetatud piirangud ei laiene koos liikuvatele või viibivatele perekondadele ja juhtudel, kui seda tingimust ei ole võimalik mõistlikult tagada. Teenuse osutaja tagab, et ürituse toitlustusettevõtte müügi- või teenindussaalis viibivad ajavahemikus kella 22-st kuni 06-ni üksnes isikud toidu kaasa ostmiseks või kuller- ja veoteenuse osutamiseks, teenuse osutamise koha omanik või tema esindaja, töötajad, hädaabitööde tegemisega seotud isikud ja selle koha majanduslikuks teenindamiseks vajalikud isikud. Üheski nimetatud kohas pole alates 22.00 kuni 06.00 lubatud klientidel viibida, sh ei ole lubatud sellel ajal ka erapidude korraldamine.

  • Avalikud üritused ja koosolekud, kultuuri- ja meelelahutusvaldkond, kirikud

Siseruumides tuleb tagada kuni 50% täituvus. Statsionaarsete istekohtadega siseruumides võib avalikul üritusel osaleda kuni 400, muul juhul kuni 250 ja välitingimustes 500 inimest. Maksimaalset osalejate piirarvu ei kohaldata laste mängutubades. Väljaspool statsionaarsete istekohtadega ala võivad inimesed liikuda nn 2+2 reeglit järgides. See tähendab, et ühiskasutatavates kohtades, näiteks garderoobid, fuajeed jmt, tohib koos liikuda kuni 2 inimest, kes peavad hoidma teistest kahemeetrist vahemaad. Nimetatud piirangud ei laiene koos liikuvatele või viibivatele perekondadele ja ka juhtudel, kui seda tingimust ei ole võimalik mõistlikult tagada. Statsionaarsete istekohtadeta avalikud üritused peavad lõppema hiljemalt kell 22.
Alates 24. detsembrist hakkab kehtima 50% ruumi täitumuse piirang jumalateenistuste ja usuliste talituste puhul. Siseruumis tuleb endiselt kanda maske, tagada desinfitseerimisnõuete täitmine ja järgida muid viiruse leviku tõkestamise abinõusid.

Hariduselu alates 14. detsembrist

Kuni 31. detsembrini 2020 on suletud üldhariduskoolide, kutseõppeasutuste ja rakenduskõrgkoolide ning ülikoolide õppehooned. Õppeasutused saavad jätkata distantsõppel. Kooli edasise töö osas peavad otsuse tegema koolipidaja ja kooli juhtkond. Kui otsustatakse 14. detsembrist vaheaega alustada, siis tuleb ka teada anda, millal need päevad järgi tehakse. Samuti tohib kooli otsusel erandkorras ja usaldusmeetmeid kasutades (2+2 reegel, siseruumidest maskikandmine koos ülalnimetatud eranditega, desinfitseerimisvahendite olemasolu) personaalsete konsultatsioonide, olümpiaadide, praktika läbiviimine ning eksamite ja testide sooritamine.

Kontaktõpe võib toimuda hariduslike erivajadustega õpilastele.

Lasteaiad ja lastehoiud jäävad avatuks.

Piiranguid ei kohaldata erivajadusega lasteasutustes ja koolides.

Noorsootöö, huvitegevus ja -haridus, täienduskoolitus ja täiendõpe alates 14. detsembrist kuni 3. jaanuarini (k.a.)

Noorsootöö, täiendkoolitus ja täiendõpe on lubatud üksnes distantsilt või kontaktivaba individuaaltegevuse ja –õppena, mida võib teha koos juhendajaga (nt klaveritund koos õpetajaga). Kehtib 2+2 reegel. Siseruumides tuleb kanda maski arvestades ülalnimetatud erandeid. Ühiskasutatavaid esemeid tuleb desinfitseerida pärast igakordset kasutust.

Huvihariduses ja huvitegevuses võib välitingimustes tegevustest osa võtta kuni 10-inimest, rühmale võib lisanduda juhendaja või treener.

Piirangut ei kohaldata riigi sõjalise kaitsega ja siseturvalisusega seotud tegevustele ning erivajadustega inimestele. Samuti ei laiene need piirangud Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskusele.

Sport väli- ja sisetingimustes alates 14. detsembrist kuni 3. jaanuarini (k.a.)

Sisetingimustes on lubatud üksnes e-lahendustega distantsilt tehtav või kontaktivaba individuaaltegevus ja –treening, mida võib teha koos juhendajaga (nt personaaltreeneriga). Kehtib 2+2 reegel ning kanda tuleb maski. Maskikandmise kohustus ei laiene alla 12-aastastele lastele või kui maski ei saa kanda tervislike põhjustel või töö ja tegevuse iseloomu tõttu. Ühiskasutatavaid esemeid tuleb desinfitseerida pärast igakordset kasutust.

Välitingimustes tohib sportida kuni 10-liikmelistes rühmades, millele võib lisanduda treener või juhendaja ja peab olema tagatud, et kokku ei puututa teiste rühmadega.

Piirangut ei kohaldata spordialaliidu võistlussüsteemis toimuvale professionaalsele sporditegevusele, sealhulgas täiskasvanute ja noorte koondiste liikmetele ja kandidaatidele ning võistkondlike alade meistriliigade mängijatele, riigi sõjalise kaitsega ja siseturvalisusega seotud tegevustele ning erivajadustega inimestele.

Kuni 3. jaanuarini (k.a.) 2021 ei ole spordi- ja liikumisüritused lubatud.

Spordivõistlused alates 14. detsembrist kuni 3. jaanuarini (k.a)

Spordivõistluseid on lubatud korraldada üksnes spordialaliidu võistlussüsteemis osalevatele meistriliiga võistkondadele, professionaalsetele sportlastele ning Eesti täiskasvanute ja noorte koondise liikmetele ja selle kandidaatidele. Pealtvaatajaid lubatud ei ole.

Võistluse korraldamisel kehtib 2+2 reegel, mis ei kohaldu võistlejatele võistluse ajal. Siseruumides tuleb kanda maski. Maskikandmisel kehtivad ülal spordi juures nimetatud erandid. Spordivõistluste korraldaja peab tagama inimeste hajutamise ja siseruumides kuni 50 protsendi täituvuse. Üritusest osavõtjate piirarv siseruumides ei tohi olla suurem kui 250 inimest ning õues mitte suurem kui 500 inimest. Võistluse korraldaja peab tagama desinfitseerimisvahendid.

  • COVID-19 diagnoosiga inimestel on jätkuvalt karantiinikohustus. Lähikontaktsetel on 14-päevane eneseisolatsioonikohustus, mida on võimalik lühendada, tehes koroonatesti mitte varem kui kümnendal päeval pärast viimast kokkupuudet koroonasse nakatunud inimesega.
  • Jätkuvalt kehtib 10-päevane eneseisolatsiooninõue Eestisse sisenemisel riskiriikidest. Eneseisolatsiooniperioodi on sõltuvalt saabumisriigist võimalik lühendada, tehes kaks koroonatesti - ühe kohe Eestisse saabudes ja teise mitte varem kui seitsmendal päeval pärast esimese testi negatiivse tulemuse kättesaamist. Info riikide kohta, kust saabujate suhtes rakendatakse liikumispiirangut ning kelle kodanikel ja elanikel tuleb läbida testimine, avaldatakse välisministeeriumi kodulehel.

LISAPIIRANGUD HARJUMAAL JA IDA-VIRUMAAL 28. DETSEMBRIST 17. JAANUARINI

Meelelahutusteenuste osutamine on keelatud igal pool, nii kasiinodes, bowlingu ja piljardisaalides, täiskasvanute klubides kui ka majutusasutuste ruumides. Majutusettevõtted tohivad jätkuvalt pakkuda majutusteenust.

Klientidele peavad olema suletud kõik toitlustusettevõtete müügi- ja teenindussaalid. Toidu kaasamüük ning sellega seotud kullerteenus jääb lubatuks.

Külastajate jaoks peavad uksed sulgema kõik spordiobjektid, seal hulgas spordiklubi, saunad, spaad, basseinid, veekeskused ja ujulad. Piiranguid ei kohaldata professionaalsetele sportlastele, sealhulgas meistriliiga võistkondadele, koondislastele ja koondise kandidaatidele. Samuti ei kehti piirang erivajadustega inimestele.

Keelatud on avalikud koosolekud ja üritused, seal hulgas konverentsid, teatrietendused, kontserdid ja kinoseansid siseruumides. Külastajate jaoks peavad olema suletud ka muuseumid ja näitusasutused. Õues tohib avalikest üritustest ja koosolekutest osa võtta kuni 10 inimest.

Sisetingimustes on keelatud noorsootöö, huvitegevus ja –haridus, täienduskoolitus ja –õpe, samuti sportimine ja treenimine. Õues on kõik need tegevused lubatud kuni kümneliikmelisele rühmale ja treenerile.

Lasteaiad ja lastehoiud jäävad avatuks, kuid järgida tuleb terviseameti ja kohaliku omavalituse poolt antavaid suuniseid viiruse leviku tõkestamiseks.

LISAPIIRANGUD HARJUMAAL (kuni 27. detsembrini)

Avalikud üritused ja koosolekud, kultuuri- ja meelelahutusvaldkond, kirikud
Siseruumides statsionaarsete istekohtadega saalides nagu teater, kino, kontserdi korraldamise koht, samuti jumalateenistustel ning avalikel üritustel, avalikel koosolekutel ning meelelahutustegevustes kehtib 50 protsendi täituvuse piirang.

Nendes kohtades tuleb kanda maski või katta nina ja suu (v.a. alla 12-aastastele lapsed või juhul, kui maski kandmine ei ole tervislikel põhjustel, erivajaduse, töö või tegevuse iseloomu tõttu või muid olulisi põhjuseid arvestades võimalik).

Osalejate piirarvud: statsionaarsete istekohtadega siseruumides 400, mujal 250; väliüritusel 500. Piiranguid ei kehtestata laste mängutubades.

Väljaspool statsionaarsete istekohtadega ala võivad inimesed liikuda nn 2+2 reeglit järgides.

LISAPIIRANGUD IDA-VIRUMAAL (27. detsembrini)

Alates 12. detsembrist kehtivad Ida-Virumaal järgmised piirangud:

  • Meelelahutus- ja majutusteenused, muuseumid ja näitusasutused on klientidele ja külastajatele suletud. Toitlustusettevõtete müügi- ja teenindussaalid on külastajatele suletud.

Piirangud kehtivad nii sise- kui välistingimustes. Majutusteenustele kehtestatud piirang ei puuduta hädaolukorra lahendamisega vahetult seotud inimesi, näiteks arste ja meditsiiniõdesid, kes on suundud Ida-Viru maakonda tööle teistest Eesti piirkondadest.

Toidu kaasamüük ning sellega seotud kullerteenus jääb lubatuks.

  • Kõik spordiobjektid, seal hulgas spordiklubid, saunad, spaad, basseinid, veekeskused, ujulad peavad olema klientidele suletud.

Piirang ei laiene spordialaliidu võistlussüsteemis toimuvale professionaalsele sporditegevusele, sealhulgas täiskasvanute ja noorte koondiste liikmetele ja kandidaatidele ning võistkondlike alade meistriliigade mängijatele, riigi sõjalise kaitsega ja siseturvalisusega seotud tegevustele ning erivajadustega inimestele.

  • Nii väljas kui siseruumides ei ole lubatud avalikud koosolekud ja üritused, sealhulgas konverentsid, teatrietendused, kontserdid ja kinoseansid.

Avatuks tohivad jääda kirikud ja teised usuliste talituste toimumiskohad, kui järgitakse 50% täituvuse nõuet, 2+2 reeglit, maskikandmise kohustust ja kasutatakse desinfitseerimisvahendeid. Kirikutel ja usuliste talituste läbiviijatel tuleb armulaual ja teiste sakramentide jagamisel järgida viiruse leviku ennetamiseks vajalikke meetmeid. Vastavad suunised annab kirikutele ja teistele avalikke usulisi talitusi läbiviijatele Siseministeerium koostöös Terviseametiga.

  • Noorsootöö, huvitegevus, huviharidus, täienduskoolitus ja täiendõpe Ida-Virus ei ole lubatud

Neid tegevusi tohib jätkata üksnes individuaaltegevustena või distantsilt. Piirang ei kohaldu riigi sõjalise kaitsega ja siseturvalisusega seotud tegevustele ning erivajadustega inimestele.

  • Sportimine ja treenimine avalikes siseruumides ei ole lubatud

Välitingimustes on lubatud kontaktivaba individuaaltegevus ja –treening kas üksi või koos juhendajaga.

Piirang ei laiene spordialaliidu võistlussüsteemis toimuvale professionaalsele sporditegevusele, sealhulgas täiskasvanute ja noorte koondiste liikmetele ja kandidaatidele ning võistkondlike alade meistriliigade mängijatele, riigi sõjalise kaitsega ja siseturvalisusega seotud tegevustele ning erivajadustega inimestele.