Reisilennuliikluse keeld Suurbritanniast Soome jõustub täna keskpäeval ning kehtib 4. jaanuarini.

Keelu põhjuseks on Suurbritannias täheldatud koroonaviiruse uus variant, mida peetakse varasemast nakkavamaks. Soomes ei ole avastatud ühtegi uue viirusvariandi põhjustatud Covid-19 juhtumit.

Soome transpordi- ja sideagentuuri Traficom transporditeenuste peadirektor Jaakko Saarimäki ütles, et peatamine ei kehti transiitlendude kohta, mis saabuvad Soome teiste riikide kaudu, vaid ainult otseühenduste suhtes Suurbritanniast Soome.

Seega säilivad kaubalennud ning sealhulgas on võimalik vaktsiinide laialivedu. Saarimäkil polnud samas otsest teavet, kas Suurbritanniast Soome on lähinädalail vaktsiinide tarnimist ette nähtud.

Soome uudisteagentuuri STT teatel tähendab reisikeeld, et kui leidub Soome kodanikke, kes soovivad Suurbritanniast koju naasta, ei saa nad otselendudega tagasi pöörduda.

Saarimäki kinnitusel võib lennuliiklus Soomest Suurbritanniasse jätkuda tavapärasel viisil, kuid selle sammu majanduslikku mõttekust peavad hindama lennuettevõtjad. "Muidugi mõjutab tagasipöördumisvõimaluse kaotamine inimeste soovi sinna minna," lisas ta.

Suure osa lennuliiklusest Suurbritannia ja Soome vahel moodustas Saarimäki sõnul transiitliiklus, näiteks edasilendudega USAsse.

"Kui oht pole ühel või teisel põhjusel enam nii tõsine, et selline märkimisväärne meede oleks õigustatud, siis muidugi saab seda meie otsust ümber hinnata," lisas Saarimäki.

Mitmed Euroopa riigid on lennuliikluse Suurbritanniaga juba katkestanud. Praeguseks on keelud kehtestanud vähemalt Holland, Belgia, Iirimaa, Itaalia, Austria, Rumeenia, Saksamaa ja Rootsi, eile õhtul tegi seda ka Eesti.

Pühapäeva hilisõhtul maandus Helsingis lennuk Londonist, mis ilmselt jääb mõneks ajaks viimaseks lennureisiks Suurbritanniast Soome. Ka tänaseks oli kavas üks lend Londonist Helsingisse. Finnairi lennu AY1332 planeeritud maandumisaeg on aga kell 15.15 ehk pärast lennuühenduse peatamise tähtaega. Teavet selle lennu kohta pole Soome lennujaamu haldava Finavia veebilehel seni värskendatud.