"Meie eksperdid olid tõsiselt mures, et jõulude ajal tuleb koroonajuhtumite arvus hüpe... seetõttu pidime tegutsema," tõdes Conte pressikonverentsil.

"Otsus ei tulnud kergelt," tunnistas ta.

Jõulude ajal 24. detsembrist kuni 27. detsembrini, aastavahetusel 31. detsembrist kuni 3. jaanuarini ning uue aasta esimesel täisnädalal 5. ja 6. jaanuaril kehtivate piirangute kohaselt on inimestel kõikjal riigis lubatud siseruumidest lahkuda ainult tööle minemiseks, hädavajalike kaupade hankimiseks või arstiabi saamiseks.

Avatuks jäävad kogu perioodi vältel ainult hädavajalikud kauplused, nagu toidupoed ja apteegid. Ühtlasi jääb kogu perioodi ulatuses kehtima öine liikumiskeeld kella 22-st kella 5-ni.

Teatava leevendusena lubatakse inimestel jõulude ajal siiski külalisi kutsuda, ent neid võib olla maksimaalselt kaks. Jõulude ja aastavahetuse vahelisel perioodil on võimalik ka kodust lahkuda, ent restorane ega baare ei tohi endiselt avada.

Itaalias on registreeritud suurim arv koroonaohvreid Euroopas, ligi 68 000 inimest. Conte avaldas reedel lootust, et vaktsineerimisprogrammi käivitamine selle kuu lõpus tähistab viimaks "selle õudusunenäo lõpu algust".

Valitsusjuhi sõnul ei saadeta küll politseinikke inimeste kodudesse reeglite järgimist kontrollima, ent ta kutsus itaallasi üles ise käituma vastutustundlikult.