„Demokraatia leek süüdati selles riigis pikka aega tagasi. Ja me teame nüüd, et miski, isegi mitte pandeemia või võimu kuritarvitamine, ei saa seda leeki kustutada,” ütles Biden, vahendab CNN.

Kohaliku aja järgi eile õhtul Delaware’is peetud kõnes kaitses Biden oma võitu seni kõige otsesemalt ja detailsemalt ning mõistis Trumpi katsed tegelikkust muuta seni kõige karmimalt hukka.

Biden loetles Trumpi kampaania ja liitlaste ebaõnnestumisi osariikide ja föderaalkohtutes ja osariikide seadusandlikes kogudes ning häälte ülelugemisi, mis seisu sisuliselt ei muutnud. Biden nimetas Trumpi ja tema liitlaste katseid kasutada kohtuid valimistulemuse tühistamiseks „nii äärmuslikeks, et me ei ole midagi sellist varem näinud”.

„Õnneks lükkas üksmeelne ülemkohus selle katse kohe ja täielikult tagasi,” ütles Biden.

Valijameeste kogu andis oodatult 306 häält Bideni ja 232 häält Trumpi toetuseks. Valijameeste kogu hääled saadetakse kongressi, kus need jaanuari alguses veel ametlikult üle loetakse. Kuigi mõned vabariiklased on mõista andnud, et on vastu tulemuste kinnitamisele mõnedes otsustavates osariikides, ei saa nad teha palju rohkem, kui kongressi ühisistungil 6. jaanuaril protsessi venitada. Seejärel vannutatakse Biden 20. jaanuari keskpäeval kohaliku aja järgi ametisse.

Biden kuulutas, et on aeg keerata uus lehekülg, ühineda ja haavad parandada.

„Selles võitluses Ameerika hinge pärast jäi demokraatia peale,” ütles Biden. „Meie, rahvas, hääletasime. Usk meie institutsioonidesse pidas. Meie valimiste ausus jäi alles. Ja nii on nüüd aeg keerata uus lehekülg. Ühineda. Parandada haavad,” ütles Biden.

Biden võttis aga ka enneolematult karmilt sõna Trumpi ja vabariiklaste vastu, kes on püüdnud demokraatilikku protsessi häirida.

Trumpi ja tema liitlaste kaebused on osariikide ja föderaalkohtutes kindlalt tagasi lükatud. „Ja ikkagi ei suutnud miski sellest lõpetada alusetuid väiteid tulemuste legitiimsuse kohta,” ütles Biden.

Kõige karmimad sõnad suunas Biden Trumpi ja tema vabariiklastest liitlaste, sealhulga 17 osariikide peaprokuröri ja 126 kongressi liikme vastu, kes toetasid alusetut Texase kaebust, millega püüti tühistada teiste osariikide valimistulemusi.

„See õiguslik manööver oli valitud ametnike ja ühe osariikide grupi katse panna ülemkohus minema pühkima enam kui 20 miljoni ameeriklase hääled teistes osariikides ja andma presidendiameti kandidaadile, kes kaotas valijameeste kogus, kaotas rahvahääletuse ning kaotas igas osariigis, mille tulemusi nad püüdsid ümber pöörata. See on nii äärmuslik seisukoht, et me ei ole seda varem näinud,” ütles Biden.

Bideni sõnul oli see seisukoht, mis keeldus austamast rahva tahet, õigusriiki ja põhiseadust.

Biden mõistis hukka ka Trumpi ja tema toetajate rünnakud osariikide ja kohalike valimisametnike vastu.

„Ma loodan siiralt, et me ei näe enam kunagi, et kedagi tabaksid sedalaadi ähvardused ja tagakiusamine, nagu me nägime nendel valimistel. See on lihtsalt ülekohtune,” ütles Biden.

Bideni sõnul tuleks rekordilist valimisaktiivsust tähistada, mitte rünnata.

Biden ütles ka, et tema administratsiooni esimestel päevadel hakkab domineerima võitlus koroonaviiruse pandeemia vastu, sealhulgas vaktsiinide jaotamine ja viiruse leviku aeglustamine ning seejärel pandeemiast räsitud majanduse ülesehitamine.

„Meil kõigil seisab ees kiire töö,” ütles Biden. "Pandeemia kontrolli alla võtmine, et saada riik selle viiruse vastu vaktsineeritud. Viivitamatu majandusliku abi andmine, mida vajavad nii väga nii paljud ameeriklased, kes praegu kannatavad, ja siis meie majanduse uuesti ülesehitamine paremana, kui see kunagi oli,” ütles Biden.