Opositsioonisaadikutega liitus kolm Isamaa saadikut: Viktoria Ladõnskaja-Kubits, Üllar Saaremäe ja Siim Valmar Kiisler. Nii tulid eelnõule, mis nägi ette abielureferendumi eelnõu kõrvale heitmist, kokku toeks 48 saadku hääled. Hääletamata jättis isamaalane Mihhail Lotman. Abielureferendumit ei toeta ka Andres Metsoja, ent tema on juba varem öelnud, et esimesel lugemisel hääletab ta siiski sellega edasi minemise poolt.

Nädal tagasi riigikogu ees vande andnud ja tuliselt armastusest ja tähetolmust rääkinud Imre Sooäär hääletas ikkagi referendumi töösse jätmise poolt. Ta selgitas, et kavatseb teha kõik endast oleneva, et muuta referendumiküsimus ühiskonda ühendavaks, praeguse lõhestava sõnastusvariandi asemel. Milline see küsimus siis täpselt peaks olema, pole selge, ent Sooääre seisukohtadest saab lähemalt lugeda siit.


Tänane Eesti Päevaleht aga kirjutab, et kõik riigikogu fraktsioonid on praegu arvamusel, et eelnõuga midagi halba ei juhtu: opositsioon nõuab eelnõu tagasilükkamist, riigikogu hääletab, mõni Isamaa liige ühineb vastasleeriga, kuid koalitsioon võidab ikkagi.

Siiski on Eesti Päevalehe andmetel opositsiooniga käed löönud Keskerakond, ühiselt plaanitakse abielureferendum blokeerida. Sellest loe lähemalt siit. Reformierakonna juht Kaja Kallas vastab oletustele videointervjuus, mida näeb siit.

Kajastame kommentaare ja sündmuste keerdkäike otseblogis.