Ajaleht The Financial Times kirjutab, et Rootsi ei ole veel ametlikult oma naabritelt abi palunud, ent ametivõimud Stockholmis on juba pöördunud sõjaväe poole ja võivad saada toetust ka paremini toime tulevatelt piirkondadelt.

"Me pole ametlikku abipalvet saanud, kuid hindame igapäevaselt, kuidas haiglate olukord seal välja näeb, ja oleme loomulikult valmis Rootsit aitama, kui saame seda teha," ütles Soome sotsiaalministeeriumi kantsler sotsiaal- ja tervishoiuteemadel Kirsi Varhila ajalehele Svenska Dagbladet.

Tema kolleeg Norras Maria Jahrmann Bjerke ütles riiklikule telekanalile NRK, et Põhjamaadel on koostööleping, mis võimaldab meditsiiniabi jagamist lühikese etteteatamisajaga. "Kui Rootsi võimud pöörduvad meie poole abi saamiseks, suhtuksime sellesse positiivselt," ütles ta.

Olukord koroonaviiruse levikuga on Soomes ja Norras oluliselt parem Rootsist, mis on erinevalt muust Euroopast keeldunud riiki ametlikult lukku panemast ja nõudmast näomaskide kandmist.

Viimasel kuul on koroonaviirus nõudnud Rootsis 1400 inimese elu, samal ajal kui umbes poole väiksema rahvaarvuga riikides Norras ja Soomes vähem kui 100.

"Olukord on tõsine ja me vajame abi," tunnistas Stockholmi tervishoiuülem Björn Eriksson laupäeval. Ta hoiatas sel nädalal, et intensiivravikohtade täituvus pealinna regioonis on juba 99%, samal ajal kui tervisespetsialistide liit lõi häirekella seoses meditsiinipersonali massilise töölt lahkumisega.

Tervishoiuülem nentis kolmapäeval, et pealinnas on vaba veel vaid üks intensiivravikoht, ja pöördus avalikkuse poole: "Te ei saa leida, et see on väärt väljas söömas käimist, jõuluostude tegemist või inimestega kohtumist väljaspool oma leibkonda. Tagajärjed on kohutavad".

Alates koroonapandeemia algusest on ametist lahkunud umbes 3600 meditsiinitöötajat, mida on pea tuhande võrra rohkem kui tavapärasel aastal, selgus riikliku uudistekanali SVT Nyheter uuringust.

Tervishoiutöötajate liit tõi ühe näitena Stockholmi Danderydi haigla nakkusosakonna, mille poolesajast õest vähemalt 34 on andnud tänavu sisse lahkumisavalduse.

Rootsi tervishoiu- ja hoolekandeameti direktor Johanna Sandwall ütles pühapäeval, et Rootsi ei kavatse siiski veel naabritelt abi paluda. "Olukord tervishoius on mitmes riigis väga pingeline, ent meil on praegu riiklikult olemas võimalused selle vajaduse rahuldamiseks," ütles ta.

Tänavu kevadel väitis Rootsi peaepidemioloog Anders Tegnell korduvalt, et Stockholmis jõuab peatselt kätte karjaimmuunsus.