Läbiotsimisest ja Lindermani vahistamisest teatas erakond Läti Vene Liit (RSL), mille andmetel viidi Lindermani juurest minema arvuti, telefon, andmekandjad ja pangakaardid, vahendab Läti Delfi.

Ajakirjanik Alla Berezovskaja teatas Facebookis, et eile vahistati ka ajakirjanikud Andrei Solopenko ja Andrei Jakovlev, kes töötavad Baltnewsi heaks. Õhtul saabusid korrakaitsjad ka Berezovskaja juurde. Pärast küsitlemist lasti Solopenko ja Jakovlev vabadusse, teatas poliitaktivist Aleksandr Gaponenko.

Agentuuri Baltnews juht Andrei Starikov ütles intervjuus Venemaa teisele propagandakanalile Sputnik, et Baltnewsi ja Sputnik Latvija töötajatele on esitatud süüdistused Euroopa Liidu sanktsioonirežiimi rikkumises.

Läti Riikliku Julgeoleku Teenistusest (VDD) öeldi Läti Delfile, et eile viidi läbi sanktsioneeritud protsessuaalsed toimingud objektidel, mis on seotud seitsme isikuga Riias ja selle ümbruses.VDD kinnitas, et toimingud olid seotud rahvusvaheliste sanktsioonide rikkumise kahtlustustega.

Kriminaalmenetlus sanktsioonide rikkumise kohta algatati 2020. aasta 16. jaanuaril. Juurdluse käigus saadud informatsioon annab alust kahtlustada, et toimus majanduslike ressursside üleandmine isikule, kelle vastu on suunatud Euroopa Liidu sanktsioonid seoses tegevusega, mis on suunatud Ukraina territoriaalse terviklikkuse, suveräänsuse ja sõltumatuse rikkumisele.

VDD teatas, et konfiskeeriti suur hulk informatsiooni, sealhulgas andmekandjaid ja dokumente. Isikute vastu on võetud kasutusele meetmed, mis ei ole seotud vabaduse võtmisega. Edasistest kommentaaridest VDD juurdluse huvides keeldus.

Venemaa välisministeerium mõistis Läti võimude tegevuse teravalt hukka.

„Hindame Läti Riikliku Julgeoleku Teenistuse 3. detsembril ette võetud agressiivset tegevust Sputniku Riia büroo töötajate ja venekeelsete ajekirjanike vastu demokraatliku ühiskonna aluste – meedia- ja arvamusvabaduse - jalge alla tallumise karjuvaks näiteks. Tuletame meelde, et ajakirjanike vastu on läbi viidud vahistamised, ülekuulamised ja läbiotsimised, esitatud on kriminaalsüüdistused,” öeldakse Venemaa välisministeeriumi avalduses.

Venemaa välisministeerium teatas, et samal ajal toimus arveteõiendamine informatsiooniagentuuri Baltnews venekeelsete ajakirjanikega ja Läti ühiskonnategelastega.

„Kõik see on tõeline karistusaktsioon, mis ei jäta mingeid kahtlusi fabritseeritud süüdistuste russofoobses alltekstis. Küsimus tõstatatakse OSCE välisministrite nõukogus,” teatas Venemaa välisministeerium.