Tuli möllas laeval päevi ja temperatuur ulatus kohati enam kui 500 kraadini. Juba pea veerand sajandit teenistuses olnud laeva ei peetud mõttekaks taastama hakata, teatas merevägi, vahendab ABC News.

„Pärast põhjalikku kaalumist otsustasid mereväeminister ja mereväeoperatsioonide ülem Bonhomme Richardi selles juulikuises tulekahjus saadud ulatuslike kahjude tõttu maha kanda,” ütles eile USA mereväe regionaalse hoolduskeskuse ülem, kontradmiral Eric H. Ver Hage.

Ver Hage sõnul uuris merevägi kolme võimalust, mis olid laeva mahakandmine, remontimine või muutmine hospidallaevaks.

Lõpuks leiti, et taastamine oleks sama kallis ja võtaks sama kaua aega, kui uue dessantlaeva ehitamine.

Laeva lammutamine maksab 30 miljonit dollarit ja kestab 9-12 kuud, taastamine aga maksaks 2,5-3,2 miljardit dollarit ja kestaks 5-7 aastat.

Uus America-klassi dessantlaev, mis on võimeline välja saatma lennukeid F-35, maksab 4,1 miljardit dollarit ja selle ehitamine võtab 5-6 aastat. Esialgu ei ole siiski otseselt asenduslaeva ehitamist plaanis.

Mahakandmisprotsess on juba alanud ja osi, mida saab kasutada teistel laevadel, on küljest monteeritud. Meeskond viiakse üle teistele laevadele.

USS Bonhomme Richard seisis San Diegos kai ääres remondis, kui 12. juulil sai selle laoruumis alguse põleng.

Tulekahju levis kiiresti laeva peamisse angaari ja suuremasse ossa laeva sisemusest. Lennutekil varises kokku üks kahest mastist.

Põleng möllas viis päeva, enne kui tuletõrjujad suutsid lõpuks leegid kustutada. Laeva sisemuses oli metall sulanud.

Augusti lõpus kinnitasid riigikaitseametnikud ABC-le, et uurivad süütamise võimalust ja kuulatakse üle üht mereväelast. Eile keelduti seda juurdlust kommenteerimast.