Muusikaprodutsent Michel Zecler’ peksmine, millest avaldati eelmisel nädalal video, on kutsunud esile politseivastase viha. Politseid süüdistatakse institutsonaliseeritud rassismis mustade ja araablaste suhtes, vahendab AFP.

Laupäeval avaldasid Prantsusmaal kümned tuhanded inimesed meelt seaduseelnõu vastu, mis piiraks õigust avaldada pilte tööd tegevatest politseinikest. Meeleavaldus Pariisis lõppes vägivallaga.

Uurimiskohtunik otsustas täna varahommikul esitada kolmele politseinikule süüdistused „tahtlikus vägivallas võimuesindaja poolt” ja „võltsimises”, teatas allikas AFP-le. Neljandale, kes saabus sündmuskohale hiljem, esitati süüdistus tahtlikus vägivallas.

Kaht politseinikku hoitakse vahi all ja kaks lasti tingimisi vabadusse.

Eile kutsus Pariisi prokurör Rémy Heitz esitama politseinikele eraldi süüdistused rassistlike solvangute eest.

Rahutuste käigus Pariisis süüdati väike restoran ja mitmeid autosid ning loobiti politseinikke kividega. Viimased vastasid pisargaasiga.

Vigastatute hulgas oli auhindu võitnud 24-aastane Süüria päritolu fotoajakirjanik Ameer al-Halbi, kellel oli marraskil nägu ja pea sidemetes.

Halbi, kes ei pääsenud mitu tundi haiglasse, ütles, et sündmused meenutasid talle Süüria kodusõda Aleppos.

Politsei teatas, et 81 inimest vahistati ja siseminister Gérald Darmanin nimetas vägivalda vastuvõetamatuks. Darmanini sõnul sai 98 politseinikku viga.

Prokurör Heitzi sõnul peatati Zecler sellepärast, et ta ei kandnud maski ja tema juures oli tugev kanepilõhn. Kanepit leiti aga Heitzi sõnul vaid tilluke kogus.

Kommentaatorite sõnul ei oleks videot peksmisest kunagi avaldatud, kui arutlusel olev eelnõu oleks juba seadusena kehtinud. Praegu on see heaks kiidetud rahvusassamblees ja ootab heakskiitu senatis.

Kära seaduseelnõu ja politseivägivalla ümber on arenemas järjekordseks kriisiks president Emmanuel Macroni jaoks, kellele valmistavad niigi peavalu pandeemia, selle majanduslikud tagajärjed ja mitmed probleemid rahvusvahelisel areenil.

Macron ütles reedel, et video Zecler’ peksmisest „teeb meile häbi” ja palus valitsusel teha ettepanekud „võitluseks diskrimineerimise vastu”.