Viimaste päevade jooksul on mitu kõrge profiiliga Isamaa liiget lisanud ühismeedias oma profiilipildile märke, millega ütlevad abielureferendumile "ei".

Esimesena astus selle partei pealiini trotsiva sammu oluline erakondlane, kunagine keskkonnaminister Siim-Valmar Kiisler. Eilsel hommikul liitusid aktsiooniga ka varemgi Isamaa pealiinile omaenese seisukohti eelistanud Viktoria Ladõnskaja-Kubits ning tuntud näitleja Üllar Saaremäe.

Igapühapäevases raadiosaates "Räägime asjast" rääkisid sellest ka võimulolijad EKRE seast - sõna võtsid tol teemal riigikogu liikmed Mart Helme ja Anti Poolamets ning ka rahandusminister Martin Helme. Nõustutakse, et koalitsioonikaaslaste seas sääraste arengute tunnistamine on "tõsine asi".

Lagedale tuldi tugevate seisukohtadega. Sedapuhku soovitas endine siseminister ja tänane parlamendisaadik Mart Helme koalitsiooniparteil Isamaal parteiliinist kõrvalekalduvad saadikud välja vahetada. Lisaks märgiti saates, et Isamaa erakonna näol on tegemist valitsuse kõige nõrgema lüliga.

"See mädanik ju levib," märkis vanem Helme, rääkides Isamaa fraktsiooni ebakõladest ning soovitades parteil piigata asendusliikmete poole, kellega annaks komplekteerida koalitsiooni ja partei üldist joont järgivate saadikute kooslus. Eelkõige peetakse silmas Viktoria Ladõnskaja-Kubitsat ja Siim-Valmar Kiislerit, kes paigutuvad mõlemad istuma riigikogu saalis "akna alla" - parlamendisaadikud, kel kombeks hääletada vastavalt isiklikele veendumustele, mitte erakondlikele joontele.

Rahandusminister Martin Helme märkis, et säärane lahkhelide esinemine võib lõpuks viia välja lihtsalt fraktsiooni lagunemiseni - kui ei peeta kinni alati partei seisukohast lähtuvat hääletamist, läheb distsipliini hoidmine aina raskemaks ning meeldivat tulemust pikaaegses perspektiivis tema silmis oodata pole.

Silmakirjalikkus

EKRE liikmed hõõruvad Kiislerile ja Isamaale nina alla kõikuvate positsioonide eest. Esmalt toodi esile Kiisleri ootamatu lahknemine parteijoonest, teisalt tõsteti esile Isamaa kunagist varmat valmidust viia kooseluseaduse küsimus rahvahääletusele.

"See näitab täielikku selgrootust ning seda vaadata on hale," märkis EKRE liige Henn Põlluaas Delfile.

Põlluaas nentis, et peab isamaalaste asumist "abieluvastaste" poole kahetsusväärseks. Siim-Valmar Kiisleri argument, mille kohaselt toetab ta referendumivastasena siiski abielu kui mehe ja naise vahelist suhet, ei pea Henn Põlluaasa silmis vett.

"Tema väide pole veenev," märkis Riigikogu esimees. "Neid kahte asja ei saa lahutada. Kui olla referendumivastane, siis kuidas saab väita, et toetatakse abielu? Rahvahääletusega antaks abielule põhiseaduslik kaitse, et seda sätet poleks tulevikus võimalik muuta. Kui me seda referendumit praegu ei tee, võivad järgmised riigikogu koosseisud selle definitsiooni ära muuta."

EKRE poliitikud näivad astuvat ühes taktis, nähes, et Kiisleri, Ladõnskaja-Kubitsa ja Saaremäe avalik seisukoht abielureferendumi vastu lõhub Isamaad seespoolt ning ilmestab parteisiseseid erimeelsusi. Isamaa riigikogu fraktsiooni esindajad on küll väljendanud seisukohta, et kolme saadiku kindel "ei" rahvahääletuse toimumisele on igati tavapärane ja laiemas võtmes ohutu olukord - see näitavat pigem just erakonna positiivset küpsust kui lõhestatust.

Isamaa fraktsiooni kuuluvate poliitikute seisukohti arengute kohta saab lugeda siit.