Tänavatel enam kui sajas linnas üle Prantsusmaa oli hinnanguliselt 130 000 inimest, neist umbes 50 000 pealinnas Pariisis. Algselt rahumeelselt möödunud meeleavaldus muutus vägivaldseks, kui väike grupp musta riietatud aktiviste asus lõhkuma kaupluste vitriinaknaid ja pani põlema mitu sõiduautot ja ühe kohviku, vahendab Reuters.

Võimud kasutasid korrarikkujate laialiajamiseks pisargaasi, šokigranaate ja veekahurit.

Aktsiooniga avaldati meelt uue julgeolekuseaduse vastu, millega keelatakse politseinikest tehtud piltide ja videote avaldamine. Oponentide sõnul seab see ohtu meediavabaduse, tehes keeruliseks politseinike poolse vägivalla dokumenteerimise.

Osa protestijaid tuli tänavatele ka seoses turvakaameravideo avaldamisega mustanahalise muusikaprodutsendi Michel Zecleri peksmisest politseinike poolt eelmisel nädalavahetusel. Prantsusmaa president Emmanuel Macron nimetas seda reedel häbiväärseks intsidendiks.

Inimesed kandsid muu seas loosungeid nagu "Kes kaitseb meid politsei eest", "Politsei on kõikjal, õigust mitte kusagil" ja "Politseiriik".

"Olukord Pariisis on äärmiselt murettekitav ja me ei saa sellest mööda vaadata. Olen veetnud kaks aastat tänavatel kollaste vestidega (valitsusvastaste protestijatega) ja olen näinud kogu vägivalda," ütles demonstrant Caroline Schatz Reutersile.

Õhtu jooksul peeti Pariisis kinni üheksa inimest.