Prantsuse uurdisteportaali Loopsider avaldatud video näitab muusikaprodutsent Micheli vägivaldset vahistamist Pariisi 17. linnaosas laupäeval, vahendab France24.

Politseinike kirjalike ettekannete järgi äratas Michel nende tähelepanu, sest ei kandnud tänaval maski, teatas Prantsuse meedia. Maskid on Pariisis koroonapandeemia tõttu kohustuslikud ka tänaval.

Intsident leidis aset ajal, kui Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni valitsus püüab läbi suruda seaduseelnõu, mis piirab politseinike filmimist ja nendest videote avaldamist. Kodanikuõiguste organisatsioonid ja ajakirjanikud tunnevad muret, et see võimaldab politseivägivallal avastamata ja karistamata jääda.

Mõni päev varem alustati Prantsusmaal juurdlust migrantide telklaagri vägivaldse laialiajamise üle Pariisis.

Pärast video avaldamist Loopsideris teatas siseminister Darmanin Twitteris, et nõudis Pariisi politseiprefektilt politseinike ettevaatusabinõuna töölt kõrvaldamist ja väljendas lootust, et distsiplinaarprotseduur viiakse läbi võimalikult kiiresti.

Muusikastuudios tehtud salvestus ja naabrite väljas filmitud video näitavad, et kolm politseinikku järgnesid Michelile tänavalt stuudiosse, kus peksid teda kumminuiaga.

Peksmist saatis rassistlik sõim, teatas Michel ise pärast seda, kui oli esitanud kaebuse Riigipolitsei Peainspektoraadile (IGPN). „Inimesed, kes peavad mind kaitsma, ründavad mind ... Ma ei teinud midagi, et seda ära teenida,” ütles Michel. „Ma tahan lihtsalt, et seadus karistaks neid kolme inimest.”

Oma ettekandes väitsid politseinikud, et Michel lõi neid. Videos mingit vastuhakku politseinikele aga näha ei ole.

Video teises osas õnnestus stuudio keldris olnud inimestel jõuda ukseni, misjärel politseinikud taganesid välja ja stuudio uks sulgus.

Seejärel üritasid politseinikud jõuga ust avada ja viskasid stuudiosse pisargaasikanistri.

Pärast intsidenti võeti ohver alguses vahi alla ja Pariisi prokuratuur algatas juurdluse „võimuesindaja vastase vägivalla” ja „vastuhaku” üle.

Prokuratuur lõpetas aga selle juurdluse ja avas uue protseduuri „võimuesindajate poolse vägivalla” ja „ametliku kirjutise võltsimise” kohta, mille uurimine anti IGPN-ile.

Video kutsus esile hukkamõistu sotsiaalmeedias. Esirinnas olid näiteks Prantsusmaa koondise jalgpallurid ja teised sportlased, kes nõudsid lõppu rassismile.

„Väljakannatamatu video, lubamatu vägivald,” kirjutas Prantsuse jalgpalli hetke ilmselt suurim täht Kylian Mbappé. „Peatage rassism.”