„Mul on suur au teatada, et kindral Michael T. Flynnile on täielikult armu antud,” kirjutas Trump Twitteris, vahendab Associated Press. „Õnnitlused Michael T. Flynnile ja tema imelisele perele, ma tean, et teil tuleb nüüd tõeliselt fantastiline tänupüha!”

Trumpi ametiaja lõpunädalatel toimunud armuandmine on osa Trumpi laiemast tegevusest tema ametiajale varju heitnud Venemaa-juurdluse tulemuste tühistamiseks. Kriminaalsüüdistused esitati poolele tosinale Trumpi kaastöötajale. Trump on varem armu andnud ka teisele oma kaastöötajale Roger Stone’ile.

Ühe justiitsministeeriumi ametniku sõnul armuandmise üle ministeeriumiga ei konsulteeritud ja seal saadi sellest teada alles eile. Anonüümseks jäänud ametnik märkis aga, et presidendil on juriidiline õigus Flynnile armu anda.

Flynni perekond tänas Trumpi „meie ja rahva palvetele vastamise eest”.

Demokraadid mõistsid armuandmise hukka kui teenimatu ja põhimõttelageda. Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi nimetas seda raskeks korruptsioonijuhtumiks ja jultunud võimu kuritarvitamiseks. Esindajatekoja luurekomitee demokraadist esimees Adam Schiff ütles aga, et Trumpi armuandmine ei kustuta tõde Flynni ülestunnistuse kohta, „ükskõik, kuidas Trump ja tema liitlased püüavad muud väita”.

Armuandmine on viimane samm selles erinevate pöörete ja suunamuutustega juhtumis. Kõige dramaatilisem hetk oli mais, kui justiitsministeerium püüdis äkki kogu juhtumi lõpetada, kinnitades, et FBI poleks üldse pidanud Flynni küsitlema. Sellele astus vastu ringkonnakohtunik Emmet Sullivan, kes määras endise kohtuniku föderaalvalitsuse seisukohale vastu vaidlema ja hindama, kas Flynn tuleks vastutusele võtta valevandumise eest.

See endine kohtunik John Gleeson nimetas justiitsministeeriumi taotlust asi lõpetada võimu kuritarvitamiseks ja ütles, et põhjendused on pidevalt muutuvad ja ilmselgelt ettekäändelised.

Et Sullivan keeldus kohe juhtumit lõpetamast, püüdis Flynni advokaat Sidney Powell kohtunikust mööda minna, paludes föderaalsel apellatsioonikohtul anda talle korraldus juhtumi lõpetamiseks. Kolmest kohtunikust koosnenud kolleegium tegigi seda, aga täiskogu tühistas selle otsuse ja saatis asja tagasi Sullivanile.

Powell ütles septembris Sullivanile, et on arutanud Flynni asja Trumpiga, aga teatas ka, et ei soovi armuandmist, ilmselt seetõttu, et tahtis Flynni õigeks mõistmist kohtus.

Viimastel nädalatel on Powell olnud üks Trumpi advokaatidest, kes presidendivalimiste tulemuste vastu võitlevad. Powelli tõestamata vandenõuteooriad on aga olnud nii uskumatud, et isegi Trumpi advokaatide meeskond on Powellist lahti öelnud.

Armuandmine päästab Flynni vanglakaristuse võimalusest, mille Sullivan oleks võinud potentsiaalselt määrata.

Flynni juhtumi sisu olid tema ütlused FBI-le veidi pärast Trumpi inauguratsiooni vestluse kohta võimu ülevõtmise perioodil Venemaa tollase suursaadikuga USA-s.

Flynn tunnistas, et valetas FBI-le, kui ütles, et ei arutanud suursaadik Sergei Kisljakiga president Barack Obama administratsiooni äsja Venemaale valimistesse sekkumise eest kehtestatud sanktsioone. Flynn kinnitas Kisljakile, et pärast Trumpi presidendiks saamist saab USA-Vene suhetest paremini rääkida.

See vestlus alarmeeris FBI-d, mis tol ajal uuris, kas Trumpi kampaaniameeskond ja Venemaa olid kokku mänginud valimistulemuse kallutamiseks. Lisaks sellele kinnitasid Valge Maja ametnikud avalikult, et Flynn ja Kisljak ei arutanud sanktsioone, kuigi FBI teadis, et see on vale.

Flynn vabastati ametist 2017. aasta veebruaris pärast seda, kui ilmus uudis, et Obama administratsiooni ametnikud olid hoiatanud Valget Maja, et Flynn arutas Kisljakiga tõesti sanktsioone ja oli šantažeeritav. Flynn tunnistas end kuid hiljem valeütluste andmises süüdi.

Pärast aastaid süüdistuse esitamise kaitsmist muutis justiitsministeerium tänavu mais äkki oma seisukohta.

Justiitsministeerium kinnitas siis, et FBI-l ei olnud alust Flynni Kisljaki kohta küsitlemiseks ja Flynni ütlused ei olnud FBI laiema vastuluurejuurdluse materjal.

Flynn oli üks esimesi isikuid, kellele esitati süüdistus eriprokurör Robert Muelleri Venemaa USA valimistesse sekkumise juurdluse raames. Ta tegi nii ulatuslikku koostööd, et prokuratuur ei taotlenud reaalset vanglakaristust ja jättis avatuks tingimisi karistuse võimaluse.

Siiski palkas Flynn enne karistuse määramist uued advokaadid, sealhulgas Powelli, kes võtsid palju vähem koostööalti hoiaku ja püüdsid ülestunnistust tagasi võtta.