16.-18. novembril Tveri oblastis toimunud konverentsi korraldas Venemaa Sõjaajaloo Selts, vahendab Poola uudisteagentuur PAP.

„Poola saatkonda Moskvas hämmastab, et konverentsil Poola-Vene suhete kohta, mis leidis aset Tveri oblastis 2020. aasta novembris, tehti avaldusi, mis olid mõeldud Katõni veresauna Tveris ja Mednojes puudutavate faktide võltsimiseks,” teatas saatkond. „Meie arvates oli konverentsil propageeritud ajalooversiooni eemärgiks võltsida NKVD vastutust Katõni veresauna eest Mednojes ja legitimiseerida stalinistlikku versiooni sellest kuriteost, mis veeretas süü Natsi-Saksamaale.”

Katõni veresaun kujutas endast mitut Poola sõjavangide massihukkamist NKVD poolt 1940. aasta aprillis ja mais. Hukatud olid peamiselt Poola ohvitserid ja politseinikud.

Endiselt Poola ja Venemaa vahelisi suhteid varjutav veretöö leidis aset mitmetes kohtades, aga see on kokkuvõttes nimetatud Katõni metsa järgi praeguses Venemaa Smolenski oblastis, kus avastati ohvrite esimesed massihauad.

Konverentsi toetasid mõned Vene riigiduuma liikmed, kes on avaldanud plaani tühistada riigiduuma varasem otsus milles tunnistati Nõukogude Liidu vastutust Katõni veresauna eest.

Poola saatkond märkis ära ka selle, et konverents toimus Svetlitsas, mis asub lähedal Poola sõjavangide kunagisele laagrile Ostaškovis.

Tänavu mais eemaldasid Vene marurahvusliku Rahvusliku Vabastusliikumise (NOD) aktivistid Nõukogude terroris hukkunud Poola sõjavangide mälestusrahvli Ostaškovis, mille vastu Poola valitsus protesti avaldas. Eelmisel aastal nõudis kohalik prokuratuur mälestustahvli eemaldamist, väites, et see paigaldati reeglite vastaselt.