Traditsiooniliselt on Tallinna Jõuluturu keskmeks jõulupuu. Sel aastal leiti sobiv kuusk Pääskülast, Lõikuse tänavalt. Puu on umbes 50-aastane, 15 meetrit kõrge, ilus ja kahar, kasvanud sõbralikus koduõues, saanud palju valgust ja head mulda. Kuuse dekoratsioonid tulevad uued, uhked ja säravad, siin annavad tooni 300 erineva suurusega kuldset kuuli ja tervelt 3,7 kilomeetrit valguskette.

Müügikioskeid jõulukaubaga on vähem kui tavaliselt, ent need on paigutatud nõnda, et saaks järgida viirusehooajal kehtestatud tervisenõudeid. Jõulukuuse ümber on koondunud jõulutoodete kioskid, kus kaubavalikus eelkõige traditsioonilised ja aastate jooksul populaarseks saanud kaubad – piparkookidest kootud käpikute ja kunstkäsitööni. Tõelise jõulutunde kogemiseks saab end Jõuluturul kosutada kuuma glögiga ning lasta jõuluroogadel hea maitsta. Gurmaanide maitsemeeli ergutavad austrid, shampanja ja must kalamari.

Tänavu avab esmakordselt oma luugid „Kultuurne kiosk“, kus pakutakse pärleid Eesti kultuurist. Seal on Eesti autorite raamatuid, muusikat CD-, DVD- ja vinüülplaatidel ning disainitaieseid kõrvarõngastest näomaskideni. Paljud raamatud ja plaadid on autorite poolt signeeritud. Kavas on korraldada erinevate artistide ja kirjanike autogrammitunde, mille kohta avaldatakse infot jooksvalt veebis.

Nagu ikka, on Jõuluturul Jõuluvana majake ning postkast, kuhu oodatakse kirju ja kingisoove Jõuluvanale. Jõuluvana ise aga saabub tänavu eriti moodsal moel – hologrammina! Eesti esimene hologrammjõuluvana räägib oma tegemistest ja jõuludeks valmistumisest ning osavamatel õnnestub teda ehk ka pildile püüda. Pere pisematele pakuvad klassikalist jõulurõõmu kaks karusselli.

Kultuurisündmused on tänavu hajutatud. Tavapärase lava ja sadade esinejate asemel on jõuluajal terve vanalinn kui avatud muusikaline kunsti- ja ajaloomuuseum – nagu Unesco maailmapärandi nimekirja kantud paigale kohane.

Pikal tänaval seab end sisse Aknagalerii – 29. novembrist 10. jaanuarini saab poodide vaateakendel vaadata Eesti tegevkunstnike ja kunstitudengite töid ja installatsioone, mis aitavad vanalinna avastada hoopis uues võtmes.

Projekti „Elavad aknad“ raames ärkab ellu Viru tänav – tühjaks jäänud vaateakendel astuvad tunniks ajaks üles Eesti professionaalsed muusikud ja tantsijad. Esitatakse palu klassika, jazzi, popi ja hip-hopi varamust. 29. novembril ja 19. detsembril on vaateaknad Georg Otsa Muusikakooli noorte päralt, esinevad ka Helin-Mari Arder ja Swinging Sisters. 5. ja 20. detsembril näeb Eesti Tantsuagentuuri Tantsukooli noorte tantsijate tantsulavastusi. Viru tänava aknad hakkavad „elama“ igal kontserdipäeval kell 16.

Katariina kirikus on alates 29. novembrist kuni kolmekuningapäevani vaatamiseks väljas installatsioon „Nähtamatu kuusk“. Võta kaasa üks teeküünal, et valgustada nähtamatut kuuske – nii juhatab nähtamatu kuusk su nähtamatute väärtuste juurde! Katariina kirik on avatud advendi nädalavahetustel, sissepääs tasuta.

Advendiaja algul muutub Vene tänav jõulusõimede näituseks – oma jõulusõimi eksponeerivad Vene tänava akendel nii kohalikud koolilapsed kui täiskasvanud. Suurim jõulusõim asub tavapäraselt Peeter-Pauli katedraali (katoliku kiriku) hoovil.

Tallinna Jõuluturg on avatud iga päev kell 12-19, sooje jooke pakutakse mõned tunnid hiljemgi. Jõuluturg suleb oma väravad 27. detsembri õhtul.