Iisraeli meedia tsiteeris anonüümseks jäänud Iisraeli ametnikku, kes ütles, et Netanyahu ja Iisraeli välisluureteenistuse Mossad juht Yossi Cohen lendasid eile Saudi Araabia Neomi linna, kus kohtusid kroonprintsiga. Viimane kohtus seal USA välisministri Mike Pompeoga, vahendab Associated Press.

Eralennuk Gulfstream IV startis Tel Avivi lähedalt Ben-Gurioni rahvusvaheliselt lennuväljalt veidi pärast kella 17.40 Greenwichi aja järgi, selgub veebilehe Flightradar24.com andmetest. Lennuk lendas mööda Siinai poolsaare idaserva lõunasse, pöördus siis Neomi suunas ja maandus pärast kella 18.30 Greenwichi aja järgi. Neomist tõusis lennuk uuesti õhku kell 21.50 Greenwichi aja järgi ja lendas sama teed tagasi Tel Avivi.

Iisraeli peaministri büroo ei ole kommentaarisoovidele vastanud. Seda ei ole teinud ka Saudi Araabia ametnikud. Netanyahu väidetavast visiidist ei ole teatanud ka Saudi Araabia riiklik meedia.

Pompeo reisis koos USA ajakirjanikega, aga jättis nad Neomi lennuväljale, kui kroonprintsiga kohtuma läks.

Suhete normaliseerimise kokkulepped on Iisraeliga sõlminud juba Bahrein, Sudaan ja Araabia Ühendemiraadid.

Saudi Araabia kuningas Salman on olnud palestiinlaste pikaaegne toetaja, aga tema 35-aastane poeg, kroonprints Mohammed bin Salman on tõenäoliselt rohkem avatud suhete normaliseerimise ideele ilma igauguse edasiminekuta Iisraeli ja palestiinlaste vahelises rahuprotsessis.

Kuningriik leppis oma õhuruumi kasutamisega Iisraeli ja Ühendemiraatide vahelisteks lendudeks. Iisraeli ja Bahreini suhete normaliseerimisega pidi Saudi Araabia vähemalt leppima, sest Bahrein on Ar-Riyadist suuresti sõltuv.

Iisraeli on olnud Pärsia lahe riikidega juba ammu olnud salajased sidemed ja suhted on viimastel aastatel paranenud ühise vaenlase Iraani tõttu.