Viking Line'i laev tõmmati puksiiride abiga madalikult lahti ja see sildus sadamakai ääres täna varahommikul kell 3.40, teatas Lääne-Soome rannikuvalve oma Twitteri kontol.

Maarianhamina sadama juhataja Alef Jansson ütles, et inimesi hakati laevast välja laskma täna hommikul kella 9 paiku umbes 30-pealistes gruppides, vähendamaks koroonaviiruse leviku ohtu. Terminalis tuleb kõigil reisijatel läbida piirikontroll.

Viking Line'i kommunikatsioonidirektor Johanna Boijer-Svahnström teatas, et pärast reisijate registreerimist sadamas on neil võimalik laeva naasta, ootamaks asendustransporti sihtkohta. Tema sõnul ettevõte veel arutab seda küsimust võimudega. "Üritame tagada reisijatele parimad võimalikud tingimused," ütles Boijer-Svahnström Ylele.


Viking Grace'il reisiv Raisiost pärit Erkki Sillanpää ütles, et laev oli juhtunu ajal püsivalt stabiilne. Ta jutustas, et pärast hommikusööki suunati inimesed terminali end registreerima, ja ütles, et ootab nüüd oma kajutisse naasmist, et seal omakorda oodata transporti koju.

Täna peaks olema kõigil reisijatel võimalik oma sihtpunkti jõuda, teatas Viking Line pühapäeva hommikul. Boijer-Svahnströmi sõnul on Soome võimalik jõuda teiste laevakompaniide laevadel ja Rootsi tõenäoliselt Viking Amorellal. Homme õhtul asendatakse Viking Grace Turu liinil Viking Gabriellaga.

Viking Grace, mis oli teel Stockholmist Ahvenamaa kaudu Turu linna, sõitis eile pärastlõunal Ahvenamaa pealinna Maarianhamina sadamast pelgalt 500 meetri kaugusel karile.

Viking Line'i tegevjuht Jan Hanses ütles laupäeval, et õnnetuse põhjustas tugev tuul. "Tuul puhus umbes 30 meetrit sekundis. Üks tormipuhang lükkas laeva vastu kallast," ütles Hanses laupäeval Ylele.

Soome transpordiohutusamet on alustanud laeva karilejooksu uurimist.

Rannavalve kontrollis alust laupäeval ja lekkeid ei leidnud. Ettevõtte teatel vaatavad sukeldujad laeva uuesti üle täna. Boijer-Svahnströmi sõnul võib laeva laevatehasesse viia ehk juba pühapäeval või hiljemalt lähipäevil.

Tänavu septembris sõitis Ahvenamaa lähedal karile teinegi Viking Line´i laev: Amorella, mille pardal oli 281 inimest. Amorella sai 20. septembril teel Turust Stockholmi põhjapuute ja sõitis Järsö saare lähedal madalikule olukorra stabiliseerimiseks, teatas ettevõte toona.