Ajakirjanik Marcus Wallén ütles Expressenile sündmuskohalt, et laev sõitis täna kella 13 ajal madalikule umbes 200 meetri kaugusel Maarianhamina sadamast ja on nüüd sisuliselt kaldal.

"Vastab tõele," ütles merepääste esindaja Aftonbladetile.

Õhtuks oli torm raugenud ja olukord pardal rahulik. Inimesi hakatakse pühapäeval evakueerima ning esmaspäeval jätkab Grace'i asemel M/S Gabriella kell 20.55 Turust, kõneles Ahvenamaal elav eestlane.

On veel teadmata, miks parvlaev täna pärastlõunal madalikule sõitis, ent tunnistajate hinnangul võis selle põhjuseks olla tormine ilm. Ilmateenistuse teatel puhub seal tuul kuni 22 meetrit sekundis.

Viking Line'i pressiesindaja Eleonora Hansi aga leidis, et tormine ilm ei peaks suurele parvlaevale probleeme valmistama. "Hetkel tuleb meil oma reisijate eest hoolt kanda," märkis ta Aftonbladetile, tõdedes, et ei tea veel, millal saab alustada inimeste pardalt evakueerimist.

Viking Grace on Soome laevakompanii Viking Line parvlaev, mis ehitati 2013. aastal STX Europe'i Turu laevatehases Turu-Stockholmi liini jaoks. Ilta-Sanomate andmetel viibib laeva pardal hetkel 331 reisijat ja 98 meeskonnaliiget - ühegi neist elu otseses ohus pole.

Ahvenamaal elav eestlane kirjeldas Delfile, et sõitis autoga tormist merd vaatama ja avastas hoopis karile sõitnud laeva. "Olukord on rahulik. Inimesed on turvaliselt laevas, mida ümbritsevad merepääste ja piirivalve laevad," kõneles ta. Kell 16.50 tuli teade, et tuukrid hakkasid laeva põhja kontrollima. "Mingit ohtu siiski pole, sest laev on karil ja ei liigu enam kuskile, olenemata tugevast tuulest," rääkis eestlane. Õhtul tuukrid leket ei avastanud, reisijatele hakati pardal õhtusööki pakkuma. Lisaks maandus tekile helikopter, mis on seal selle tarbeks, kui keegi peaks näiteks kiiret arstiabi vajama.

Viking Grace'i pardal olnud reisija ütles Aftonbladetile, et ta ei ole midagi sellist kunagi varem kogenud. “Ma istusin rahulikult oma kajutis ja vaatasin aknast välja merele. Ma nägin, et laev hakkas natuke nihkuma, aga ei näinud põhjust muretsemiseks,” jutustas ta.

"Järsku aga miskit juhtus ja laev hakkas värisema," jätkas ta. "Seejärel anti teada, et toimus madalikule sõitmine, ja paluti kõigil koguneda konverentsiruumi üheksandal tekil.”

Tänavu septembris sõitis Ahvenamaa lähedal karile teinegi Viking Line´i laev: Amorella, mille pardal oli 281 inimest. Amorella sai 20. septembril teel Turust Stockholmi põhjapuute ja sõitis Järsö saare lähedal madalikule olukorra stabiliseerimiseks, teatas ettevõte toona.

Hea lugeja Ahvenamaal või Viking Line'i laeva Grace pardal, anna olukorrast teada, kirjutades vihje@delfi.ee!

Täiendamisel!