Täpsemalt tuli ööpäevaga juurde 24 822 uut koroonaviirusega nakatunut, mida on rohkem kui varasem rekordnäitaja kõigest päev varasemast, kui teatati 24 318 uuest juhtumist, märkis operatiivstaap täna hommikul.

Olukord on võimude teatel eriti murettekitav Moskvas, kus uute juhtumite arv ületas esmakordselt kogu pandeemia ajal 7000 piiri. Ööpäeva jooksul tuvastati pealinnas rekordarv ehk 7168 uut nakatunut, samal ajal kui teises suurlinnas Peterburis tuli juurde 2476 uut juhtumit.

Operatiivstaabi teatel suri ööpäeva jooksul ühtlasi rekordarv ehk 467 koroonaviirusega nakatunut, millega nende ametlik koguarv kasvas 35 778-ni - seda on 1.73% kõigist ametlikest nakatunutest, keda on tänase seisuga kokku 2 064 748.

Venemaal avalikkuse ette jõudnud videod ülekoormatud haiglatest ja täis surnukuuridest tekitavad aga küsimuse, kas ametlikud koroonastatistika arvud peegeldavad tegelikku olukorda.

Vene sõltumatu väljaanne Novaja Gazeta kirjutas nädala algul, et osas Venemaa paikades on apteegid ravimitest tühjaks saamas, kiirabibrigaadid on aga sedavõrd ülekoormatud, et kõigi abivajajateni ei õnnestugi jõuda.

Valitsuse endine statistik Aleksei Rakša on veendunud, et surmajuhtumite arv ei peegelda tegelikku olukorda. „Mina arvan, et tegelikult on koroonasurmasid umbes 130 000,” sõnas Rakša sel nädalal CNN-le.

Tema sõnul registreeriti Venemaal aprillist novembrini 160 000–170 000 ülemäärast surma, millest umbes 80% olid tema hinnangul tõenäoliselt tingitud koroonaviirusega nakatumisest.

Venemaa statistikaamet Rosstat arvestab koroonasurmade statistikasse inimesed, kes olid enne surma andnud positiivse viiruseproovi, kuid jätab muud juhtumid välja. Maailma Terviseorganisatsiooni juhiste järgi peaks koroonasurmade hulka arvestama kõik koroonaviirusega seotud juhtumid, kui surm ei ole saabunud just ilmselgelt muul põhjusel.

Tervishoiuminister Mihhail Muraško tõdes esmaspäeval, et koroonaviiruse patsientidele reserveeritud voodikohtadest on 84% täis.