Helenius leiab, et Eesti on välisinvesteeringute jaoks minetanud oma atraktiivsuse.

Teie elu ja äritegevus on olnud pikalt seotud Eestiga. Kas olete tajunud viimase viie-kuue aasta jooksul muutust siin tegutsevate välismaalastest ettevõtjate suhtumises Eestisse?

Mingil määral kindlasti. See aeg, kui Eesti oli rahvusvahelise ettevõtluse eestkõneleja ja kõik teadsid, et Eesti valitsused seisavad ettevõtjate huvide eest, on läbi. Eesti ei eristu enam teistest Euroopa riikidest suurema ettevõtlussõbralikkuse poolest. Paljud ettevõtted on selle pärast Eestist ära kolinud ja uusi on väga raske siia meelitada. Kindlasti tuleb midagi muuta, kui me tahame, et Eestist kujuneks taas välisinvesteeringute magnet ja Eestit nähtaks riigina, kes soovib ettevõtjaid enda juurde meelitada.

Praegu see nii ei ole, kuid ei saa öelda, et Eestis oleks ka midagi väga halvasti. Eestist on saanud normaalne Euroopa riik, kuid sellest ei piisa - me oleme liiga väikesed ja liiga vaesed, et sellega rahul olla. Meil on vaja Eestisse tuua kapitali ja ettevõtjaid.

Aga kui te ise peaksite praegu ettevõtjana otsustama, kas tulla Eestisse või mitte, siis kuidas talitaksite?

Raske vastata sellisele küsimusele. Olen kaua olnud Eestiga seotud ja minu pere on siin. Minna tooksin muidugi oma ettevõtted siia, sest olen suur Eesti patrioot.

Kui oleksin aga samasugune välismaine investor nagu 25 aastat tagasi ja peaksin siin nullist alustama, siis ma arvan, et Eesti pole see riik, kuhu välisinvestor tahaks tulla. Eestil pole midagi sellist pakkuda, mis teeks ta ettevõtja jaoks põnevaks. Kui mina siin oma tegevust 1990-ndatel alustasin, siis oli teisiti.

Te räägite kaunis eesti keeles, olete siin kaua elanud, aga teie juured on Soomes. Milliseid reaktsioone tekitas Eestis elavate soomlaste, aga ka üldisemalt meie põhjanaabrite hulgas Mart Helme möödunudaastane skandaalne sõnavõtt Soome peaministri aadressil?

Soomlased ja eurooplased laiemalt saavad aru, et Eesti on demokraatlik riik ning inimestel võivad olla oma seisukohad. Iga eestlane võib rääkida Soome poliitikute kohta seda, mida ise tahab, loomulikult kui asi ei lähe ähvardusteni.

Aga ärritas see, et Mart Helme ei kõnelenud eraisikuna, vaid Eesti vabariigi ministrina. Kõik tema ütlemised on mingil määral seotud ka Eesti valitsuse seisukohtadega. Ja ei aita see, kui peaminister ja teised ministrid ütlevad, et see nii pole, sest välismaalased ei hakka süvenema sellesse, kas siseministri seisukohad on ta enda omad või jagab neid ka valitsus. Soomes on nii, et kui minister midagi ütleb, siis ta räägib ikkagi ka valitsuse nimel. See, kui Mart Helme selliseid avaldusi teeb, on Eesti mainele ja Eestile tervikuna ikka väga-väga halb!

Kui tegemist on endise poliitikuga, näiteks Mart Laariga, siis poleks selles midagi halba. Tema võib nüüd öelda Soome, Saksa või USA valitsuse kohta, mida tahab. Eraisikuna võib igaüks öelda, mida tahab, aga mitte ministrina.

Ettevõtjatel on praegu Eestis väga halb ja nad pole toibunud kevadise totaalse karantiini tagajärgedest. Praegu kõneldakse meie lähinaabrite juures juba uuest „kinni panemisest”, esialgu aasta lõpuni. Kui teine lockdown tuleb, siis kas see oleks majandusele kabelimats?

Sellest on vara rääkida, kuid selge, et mingisuguse hoobi koroonaviiruse teine laine annab. Praegu on tähtis, kas haiglad tulevad koroonapatsientidega toime või ei. Kui tulevad, siis pole vaja eriolukorda kehtestada. Eriolukorra kehtestamine ei peaks lähtuma mitte nakatunute arvust, vaid sellest, kui palju on haiglates veel võimet raskes olukorras patsiente sisse võtta. Kui haiglad enam toime ei tule, siis tuleb kehtestada eriolukord.

Mina ettevõtjana ütlen, et Eesti rahva tervis on palju olulisem kui äri. Samal ajal ma loodan, et valitsus ei langeta eriolukorra kehtestamise otsust liiga kerge käel.

*Sellest sügisest avaldavad ekspertkommentaatorid oma arvamusi edaspidi Ärilehe, päevauudiste, välisuudiste, Naisteka, Kroonika, Forte, Arvamuse ja Delfi Spordi rubriikides.