Soome merepiirivalve teate järgi saadi kurjategijate jälile pärast seda, kui Eesti politsei teatas 2020. aasta juuli keskel Soome piirivalvele isikust, kellel oli võltsitud Suurbritannia pass. Tallinna lennujaamas esitas võltsitud Briti passi isik, kes püüdis lennata Eestist Iirimaa kaudu Suurbritanniasse. Isikul oli ka Soomele viitavaid dokumente, vahendab Päivän Lehti.

Soome lahe merepiirivalve kuritegevuse tõrje üksus suutis koostöös Eesti võimudega kindlaks teha alaliselt Soomes elava isiku, kes oli andnud Tallinnas kinni peetud isikule võltsitud passi ja saatnud ta Helsingist Tallinna lennujaama.

Asja uurimisel selgus, et vähemalt alates 2019. aasta sügisest oli kuritegelik grupp korraldanud Soome ja Suurbritannia passide võltsimist.

Oktoobris peeti Helsingi-Vantaa lennuväljal kinni grupi liige, kelle kotis oli mitmeid Soome passe, elamislube ja ID-kaart. Kahtlusalune oli viimas passe Kreekasse.

„Osa neist selle isiku valduses olnud dokumentidest olid varastatuks kuulutatud, aga osa oli kahtlustuse kohaselt antud kuritegeliku grupi kasutusse tasu eest,” ütles juurdluse juht, kaptenleitnant Jukka Tekokoski Soome lahe merepiirivalve kuritegevuse tõrje üksusest.

Soome võimud on pidanud kinni mitmeid kahtlusaluseid. Mitmel pool Helsingis on toimunud läbiotsimised.