DR-i teatel on NSA spionaažiga võinud seotud olla ka koostöö Taani kaitseväe luureteenistusega FE ja Taanis asuva andmekeskuse kuritarvitamine. Nii on USA saanud allikate teatel nuhkida Taani ja tema lähemate liitlaste järele, vahendab Helsingin Sanomat.

Nuhkimise objektidena mainitakse Rootsit, Norrat, Saksamaad, Prantsusmaad ja Hollandit.

DR viitab anonüümseks jäänud luureallikatele, kes on näinud nimetu lekitaja koostatud raportit. Lekitaja hoiatas võimaliku ebaseadusliku tegevuse ja selle eest, et NSA kasutab luureandmete kogumiseks Taani merekaableid.

Luuretegevuses on DR-i teatel kasutatud arvutisüsteemi Xkeyscore, mille abil on filtreeritud huvi pakkuvaid andmeid. NSA Xkeyscore’i abil läbiviidud luuretegevus sai avalikkusele algselt teatavaks Edward Snowdeni paljastuste abil.

Hoiatus Taani järele nuhkimise kohta tuli tundmatult andmelekitajalt umbes viis aastat tagasi.

DR-i teatel on spionaaži objektid muu hulgas olnud Rootsi Saab ja Taani kaitsetööstusettevõte Terma ajal, kui Taani oli hankimas uusi hävitajaid. Nuhkijatele on teadaolevalt huvi pakkunud ka mitmerahvuseline Eurofighteri projekt.

Nii Eurofighter kui ka Saabi toodetav JAS 39 Gripen osalesid konkursil, aga Taani otsustas lõpuks valida USA Lockheed Martini F-35. Ei ole teada, kas spionaaž mõjutas seda otsust.

Raporti järgi on lisaks spioneeritud ka Taani rahandusministeeriumi ja välisministeeriumi järele.

„Taani seaduste järgi ei tohi välisriigi luureteenistus loomulikult spioneerida Taanis viisil, tänu millele pääseks ta ligi sõjalisele või sensitiivsele poliitilisele informatsioonile,” ütles Kopenhaageni ülikooli kriminaalõiguse emeriitprofessor Jørn Vestergaard.

„On õõvastav mõte, et ametkond, mis peaks kaitsma Taanit koos PET-ga (Taani Politsei Luureteenistus – toim), aitab hoopis nõrgestada Taani elutähtsaid huve,” kommenteeris Kopenhaageni ülikooli riigiõiguse professor Jens Elo Rytter DR-ile.