Pealtnägijad on süüdistanud esmaspäeval toimunud tapatalgutes Tigray Rahvavabastusrinnet (TPLF), aga kohalikud ametnikud on seda eitanud, vahendab BBC News.

Kokkupõrked TPLF-i ja Etioopia valitsusvägede vahel said alguse eelmisel nädalal.

Etioopia valitsuse ja TPLF-i vahel on olnud pikka aega pingeid. TPLF kontrollib Etioopia põhjapoolseimat osariiki Tigrayd. Konflikt on kasvanud sõjalisteks kokkupõrgeteks, föderaalväed on muu hulgas andnud õhulööke.

Selle tagajärjel on tuhanded tsiviilisikud põgenenud üle piiri Sudaani.

Amnesty teatas oma avalduses, et Tigray regiooni edelatsooni Mai-Kadra linnas pussitati või raiuti surnuks ilmselt sajad inimesed.

Amnesty teatas, et on näinud digitaalselt kinnitatud õudustäratavaid fotosid ja videoid linnas kanderaamidel ära viidavatest surnukehadest.

Amnesty sõnul näisid ohvrid olevat konfliktis mitteosalenud töölised.

Amnesty Ida- ja Lõuna-Aafrika direktor Deprose Muchena nimetas seda kohutavaks tragöödiaks ning kutsus valitsust taastama kommunikatsioonid ja lubama piirkonda vaatlejad.

Tunnistajad on Amnesty teatel rääkinud vigastustest, mis on tekitatud nugade ja matšeetedega. Mõnede tunnistajate sõnul panid rünnakud toime TPLF-ile lojaalsed jõud.

ÜRO on teatanud, et ohus on elutähtsad abisaadetised tuhandetele inimestele Etioopia põhjaosas.

Etioopia peaminister Abiy Ahmed ütles eilses videopöördumises, et föderaalväed on Tigray lääneosa TPLF-i kontrolli alt „vabastanud”.

Peaminister andis valitsusvägedele korralduse astuda TPLF-ile lojaalsetele vägedele vastu 4. novembril pärast seda, kui tema sõnul oli rünnatud sõjaväelaagreid.

Pärast seda on toimunud mitmeid kokkupõrkeid ja õhurünnakuid. Abiy sõnul on valitsusväed edu saavutanud.

TPLF oli palju aastaid Etioopia valitsuskoalitsiooni mõjukaim liige, aga Abiy on selle mõju pärast 2018. aastal võimule tulekut kärpinud. TPLF on keeldunud ühendatud erakonnaga liitumast.

Tigray juhtide sõnul on nende hulgas tehtud ebaõiglasi puhastusi ja süüdistatud neid asjatult korruptsioonis.