Augustis Venemaalt alguse saanud linnugripp tüvega H5N8 on jõudnud Jaapanisse, kus tapmisele läheb 330 000 kana. Lääne- Euroopas on linnugripp Inglismaal ja Hollandis, kus hukatakse 200 000 kana, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Põhja-Saksamaa rannikult on leitud Venemaalt tulnud tuhat surnud rändlindu – peamiselt haned ja pardid – kes on tõenäoliselt nakatunud linnugrippi. Ka Eestis tasub puhanguks valmis olla.

"See on väga suur oht, eeskätt küll kevadise veelindude rände ajal, aga võttes arvesse praegust erakordselt sooja sügist, ja seda et meil ränne ikka veel käib ja linnud tiirutavad edasi-tagasi Euroopa kohal, siis ei saa välistada seda ohtu ka praegu," ütles VTA loomatervise ja -heaolu osakonna juhataja Hele-Mai Sammel.

Sammeli sõnul on Eestis pigem oht asuda väikeste ja hobilinnukasvatajate juures, kes ei teadvusta sellise haiguse sissetoomise võimalust.

"Kindlasti võivad olla väiketootjad esimeses järjekorras ohustatud, aga päris ei saa seda riski maandada ka suurtootmises, vaatama rangetele bioohutusreeglitele. Kuna see viirushaigus võib levida ka tolmuga, sulgedega, mis ikkagi õhus lendlevad, ja sada protsenti ei saa seda välistada," ütles HKScani linnukasvatuse osakonna juht Eve Samuli.