Peaminister Mateusz Morawiecki esindaja Michał Dworczyk ütles teisipäeval, et riik vajab rahulikku perioodi kohtu otsuse arutamiseks. Otsus pidi jõustuma juba esmaspäeval, teatavad Associated Press ja Reuters.

„Käib arutelu ja oleks hea võtta aega dialoogiks ja uue seisukoha võtmiseks selles olukorras, mis on keeruline ja tekitab palju emotsioone,” ütles Dworczyk.

Peaminister Morawiecki on kutsunud läbirääkimistele meeleavaldajate ja opositsiooniliste parlamendiliikmetega, et leida olukorrale lahendus.

Poola põhiseaduskohtu otsus 22. oktoobril keelas raseduse katkestamise loote pärilike defektide tõttu, mis karmistas veelgi Poola abordiseadusandlust, mis on niigi Euroopa üks rangemaid.

Abort jääks seega lubatuks vaid vägistamise, intsesti ja ema elu ohus olemise korral.

Kohtu otsus pidi jõustuma 2. novembril, aga et seda ei ole avaldatud valitsuse ametlikus ajalehes, ei ole sellel seaduslikku jõudu.

Otsusele reageeriti üleriiklike protestimeeleavaldustega, mis kestsid ligi kaks nädalat, vaatamata enam kui viie inimese kogunemise keelule koroonaviiruse leviku takistamiseks.

Abordiõiguste nõudmise liikumisena alanud meeleavaldused muutusid massidemonstratsioonideks rahvuskonservatiivse Õiguse ja Õigluse partei (PiS) valitsuse, selle liitlase katoliku kiriku ja traditsionalistliku poliitika vastu.

Viimased küsitlused näitavad PiS-i ja selle juhi, asepeaminister Jarosław Kaczyński toetuse märkimisväärset langust.