Kriminaalmenetlus pidi selgitama, kas Veesaar tekitas ametiseisundit kuritarvitades olulist kahju, kui sõlmis lavastaja Georg Malviusega lepingu, millega viimane andis Vanalinnastuudiole 27 500 euro (429 000 krooni) suuruse laenu, kirjutab SL Õhtuleht.

Riigieelarveseaduse järgi on riigiasutustel laenu võtmine keelatud.

Põhja ringkonnaprokurör Kadri Väling lõpetas Veesaare suhtes kriminaalmenetluse, kuna tema arvates puudus viimase käitumises kuriteokoosseis. “Seadust oli rikutud, aga seda mitte kriminaalkuriteo koosseisu jaoks vajalikul kujul. Kuriteokoosseis eeldab, et ametiisiku poolt on toime pandud oma ametiseisundi ebaseaduslik ärakasutamine eesmärgiga tekitada või sellega on tekitatud oluline kahju teise isiku seadusega kaitstud õigustele, huvidele või avalikele huvidele,” lausus Väling. “Veesaar on ilmselgelt ametiisikuna ebaseaduslikult kasutanud ametiseisundit, kuid tema tegevuses ei tuvastatud fakti, et ta tahtlikult oleks tekitanud olulise kahju.”

Välingu sõnul leidis tõendamist, et tulenevalt Vanalinnastuudio halvast majandusseisust andis kultuuriministeerium 2002. aastal teatrile ühekordse loa võtta laenu pangast, et saada käibekrediiti ning tasuda juba olemasolevad võlad hankijate ja riigi ees. Kolmandatelt isikutelt polnud luba laenu võtta.

Menetluse käigus selgus, et laenu võtmise ajal oli Vanalinnastuudiol rahalisi raskusi. Laenu oli vaja, et tuua lavale “Cabaret” ja mitte osta tagasi juba välja müüdud pileteid, kuna see oleks kaasa toonud veelgi suurema majanduskahju.