Tuhanded inimesed mitmetes Poola linnades tulid laupäeval kolmandat järjestikust päeva tänavatele, et avaldada meelt pea täieliku abordikeelu vastu. Osa neist lubas lähipäevadel astuda ka edasisi samme.

Tänavatele koguneti reaktsioonina Poola põhiseaduskohtu neljapäeval langetatud otsusele, et abort loote väärarengute tõttu on põhiseadusevastane, mis tähendas ühe viimase seadusliku võimaluse kaotamist raseduse katkestamiseks.

Otsus on pälvinud pahameele inimõigusorganisatsioonidelt, mis tegutsevad nii 38 miljoni elanikuga sügavalt katoliiklikus riigis kui mujal maailmas.

Osa meeleavaldajaid skandeeris laupäevasel protestimarsil Varssavis: "Vabadus, võrdsus, naiste õigused", samal ajal kui teistel olid käes plakatid kirjadega nagu "Häbi!" ja "Sõda naiste vastu!".

Otsuse oponentide sõnul tuleks välja kuulutada referendum, millel rahvas saaks otsustada, kas naisel on õigus loote väärarengute tõttu rasedus katkestada, ning osa neist on lubanud alustada alates esmaspäevast liikluse üleriigilist blokeerimist.

Abort jääb siiski endiselt võimalikuks vägistamise ja intsesti puhul või juhul, kui rasedus kujutab arstide hinnangul tõsist ohtu naise elule.